Важливо

Росія проводить інформаційну кампанію «Майдан-3» з дестабілізації України

Росія проводить інформаційну кампанію «Майдан-3» з дестабілізації України

Фото: Перший Криворізький

Комітет з питань розвідки при Президентові України оприлюднив заяву про те, що кульмінація пропагандистської кампанії РФ, направленої проти України чекає українців у березні-травні цього року.

Про це йдеться на офіційних сайтах Служби безпеки та Головного управління розвідки України.

За словами Комітету з питань розвідки, головні стратегічні напрямки та завдання РФ: зірвати українську мобілізацію, поширювати дезінформацію про нездатність України перемогти, а також створення та поширення неправдивих історій про "втому світу від України" серед наших партнерів та союзників у світі або фейки про територіальні претензії сусідів на території України та блокування ними допомоги від Євросоюзу. Глобальна міжнародна мета росіян полягає в зменшенні підтримки України від проукраїнської коаліції у світі.

У межах України основна мета ворога — деморалізація українців, поширення паніки серед населення, розсіювання розбрату між військовослужбовцями та цивільними, а також спроби викликати конфлікти між різними групами, включаючи представників влади та громадянського суспільства.



У російських спецслужб є великий досвід у проведенні гібридних воєн. На думку історика Володимира Бірчака та співробітника Українського інституту національної пам’яті Сергія Рябенко перші "гібридні елементи" північний сусід випробував на нашій території під час української революції 1917–1921 років. На інформаційні атаки проти України вони вкладають не менше ресурсів, ніж на звичайні воєнні дії. Згідно з повідомленням Комітету з розвідки при Президентові України у листопаді минулого року, в рамках спецоперації "Майдан – 3", для поширення антиукраїнських настроїв лише на платформі Телеграм російська сторона витратила приблизно 250 мільйонів доларів. За розрахунками Forbes прямі військові витрати та вартість втраченої техніки РФ за 18 місяців війни (з 24 лютого 2022-го по 24 серпня 2023-го) становлять близько $167,3 мільярда доларів.

Читайте також: Як працюють російські боти у соцмережах

Загальний бюджет ворожої інформаційної операції досягав 1,5 мільярда доларів. Це можна вважати найвитратнішою операцією російських спецслужб в історії.



Стратегія ворожої кампанії відповідає традиційному підходу російських спецслужб, спрямованому на ставлення під сумнів законності ухвалених в Україні рішень після 20 травня, поширення панічних настроїв та відчуття відчуження, штучне загострення конфліктів між цивільними і військовими, висівання розбіжностей між нами та нашими союзниками, а також поширення різноманітних "теорій змови". Також пропагандисти планують оголошувати про розробку Росією нових видів зброї, яка, на їхню думку, має надати технічну перевагу РФ над Заходом протягом наступного десятиліття.

Російські агенти впливу в Україні та по всьому світу будуть активно працювати над організацією різноманітних протестних акцій і свідомо дискредитуватимуть процес обміну військовополоненими.

Читайте також: Як РФ використовує тему обміну полоненими для дестабілізації ситуації в Україні

За планом противника, до середини червня планується поглибити ситуаційну нестабільність в державі, після чого, використовуючи це, завдати Україні військового поразки на сході. Це становить ключову ідею їхньої операції.

Як розпізнати російську дезінформацію:

  • перевіряйте джерело інформації, поважні медіа завжди вказують першоджерело;
  • звертайте увагу на емоційність повідомлень, нагнітання паніки та вживання маніпулятивних фраз на кшталт: “Шокуюча правда”, “Сенсація”, “Всім відомо, що” тощо, деякі слова, або фрази написані великими літерами;
  • спитайте себе, чи є підстави вірити викладеній інформації, чи щось викликає сумнів, або може викликати певні емоції, скоріше, негативні.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну