Редакційна політика

Редакційний кодекс онлайн медіа «Перший Криворізький» | 1KR.UA

 

Головне для команди інформаційного агентства «Перший Криворізький» — бути корисними авдиторії. А це означає інформувати, надихати, мотивувати та допомагати нашій аудиторії

1. Місія

Працювати в інтересах українського суспільства, оперативно та якісно задовольняти потреби авдиторії.

Головна мета медіа — захист і розвиток свободи вираження поглядів, вільної й незалежної преси та засобів масової інформації, основних принципів демократії, соціальних, економічних і культурних інтересів громадян, реалізація освітньої, культурної та просвітницької діяльності у сфері медіа.

2. Авдиторія

Авдиторія медіа — це переважно користувачі та користувачки з Кривого Рогу, Криворізького району, Дніпропетровської області в цілому, а також користувачі та користувачки з Києва, Київської та Львівської областей. Детальний розріз авдиторії ми можемо надати за згодою редакції на запит організацій-партнерів і рекламодавців.

3. Структура фінансування

Організації-донори, які фінансують частину діяльності інформаційного агентства, не впливають на редакційні процеси створення та поширення контенту. Співпраця з організаціями-донорами базується на взаємній довірі, чесному діалозі та спільних цінностях.

4. Конфлікт інтересів

Співробітники медіа, створюючи новинний або авторський контент, не задовольняють нічиїх політичних, бізнесових, етичних, релігійних інтересів, окрім випадків, передбачених рекламними угодами та чинним законодавством. Рекламні матеріали маркуються плашками «Пресреліз», «Новини компаній», «Політична реклама» тощо.

Рекламодавці жодним чином не впливають на редакційну політику інформаційного агентства та не мають ніяких вигод, пов’язаних із діяльністю медіа.

Люди, які співпрацюють із 1kr.ua як штатні чи позаштатні співробітники, мають право відмовитися від підготовки матеріалу, якщо його виготовлення суперечить їхнім власним, релігійним та/або іншим принципам.

5. Контент

Новинні та авторські матеріали готують безсторонньо, неупереджено. Журналісти й інші співробітники та співробітниці медіа керуються професійними стандартами та етичними принципами журналістики.

Оскільки сайт «Перший Криворізький» є регіональним медіа, ми добираємо інформаційні приводи та історії, які висвітлюємо, керуючись інтересами цільової авдиторії, що регулярно досліджуються й оновлюються.

6. Виправлення помилок

Якщо авторський колектив припустився технічної або фактологічної помилки, яка могла б вплинути на суть викладеного, ми виправляємо неправду або неточну інформацію, перепрошуємо за помилку.

7. Журналістські стандарти

7.1. Достовірність

Автори «Першого Криворізького» докладають максимум зусиль, щоб публікувати лише перевірені факти. Усі факти й твердження, розміщені на нашому сайті, мають чітко вказане джерело інформації.

Ми не публікуємо інформацію російських медіа без перевірки в незалежних джерелах. Це можливе лише в разі спростування фейків, поширених ними, та донесення до авдиторії правдивої інформації.

Ми завжди працюємо над тим, щоб верифікувати інформацію за першоджерелом.

7.2. Оперативність

Ми публікуємо новини якомога швидше, аби читачі завжди мали доступ до актуальної інформації. При цьому ми не нехтуємо достовірністю й точністю у викладенні матеріалів.

7.3. Точність

«Перший Криворізький» приділяє особливу увагу точності імен, власних назв, цитатам і кількісним показникам, не вириваючи цитат із контексту і не змінюючи змісту сказаного.

7.4. Повнота

Ми максимально повно розкриваємо теми та опрацьовуємо матеріали, які готуємо.

7.5. Збалансованість

Ми відображаємо різні погляди на ті чи інші події, які висвітлюємо. А також воліємо максимально розкривати теми з усіх точок зору та давати право висловитися всім сторонам.

Для аналізу та збалансованості матеріалів ми залучаємо експертів, чиї експертність і досвідченість підтверджені їхніми професійними здобутками.

Проте ми не поширюємо під ширмою збалансованості ідей, які ставлять під сумнів громадянські права і свободи, незалежність і суверенітет України, просувають насильство і будь-які форми дискримінації.

7.6. Відокремлення фактів від коментарів

Ми відокремлюємо факти від коментарів, а коментарі журналістів — від коментарів експертів. При цьому в новинних матеріалах ми не допускаємо оціночних суджень журналістів і редакції.

8. Політика різноманіття

Ми проти будь-якої дискримінації. Редакція керується принципами гендерної рівності й толерантності щодо представників різних віросповідань, національних спільнот, політичних груп та інших організацій, існування яких не суперечить українському законодавству і не становить загрози українській державності.

Водночас редакція дбає про недискримінаційний підхід у виборі фахівців і фахівчинь, спікерів і спікерок, героїв і героїнь публікацій для сайту та соціальних мереж.