Актуальне

У Кривому Розі розповсюджують російський фейк про зміну правил виїзду чоловіків за кордон

У Кривому Розі розповсюджують російський фейк про зміну правил виїзду чоловіків за кордон

Фото: Перший Криворізький

У криворізькому анонімному Telegram-каналі поширили інформацію про нібито проблеми із випуском за кордон чоловіків з інвалідністю та тих, хто їздить за системою "Шлях". У повідомленні йдеться про те, що нібито прикордонники вимагають свіжі військово-облікові документи від територіального центру комплектації, і ця вимога паралізує роботу прикордонних пунктів. Адміністрація цього каналу пропонує підтримати його у криптовалюті, щоб не було можливості відслідкувати, кому належать рахунки.

Журналістки онлайн медіа “Перший Криворізький” з’ясували, що інформація, опублікована у тому каналі – неправда.


російська пропаганда про виїзд за кордон чоловіків

30 грудня російське медіа “Известия” опублікувало статтю про заборону на виїзд чоловіків за кордон, посилаючись на безіменні коментарі у соцмережах.

російська пропаганда про виїзд за кордон чоловіків


У мережі функціонує Telegram-канал під назвою «Цифрова армія Росії», де автори надають вказівки своїм підписникам з РФ щодо коментування дописів українських телеграм-каналів. Адміністратори додають до завдань список українських каналів, де боти мають залишати коментарі, які сіятимуть серед українців негативні настрої: зневіру, паніку, страх.

російська пропаганда про виїзд за кордон чоловіків


Співробітники Державної прикордонної служби України кажуть, що змін у Правилах перетину кордону немає. Як і раніше, проходження чоловіків через кордон продовжується згідно з правилами перетину кордону для українських громадян, що ухвалені Постановою уряду №57.

"Змін у Правилах перетину кордону немає, але з боку Державної прикордонної служби України завжди залишатиметься ретельна перевірка умов виїзду та чітке дотримання законодавства", — сказав речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко у коментарі Українській Правді.

Тобто, як і раніше виїхати за кордон можуть чоловіки, у яких є інвалідність і документи, які її підтверджують. Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" говорить, що під час мобілізації не викликають на військову службу людей з інвалідністю або тих, хто тимчасово непридатний до військової служби за оцінкою військово-лікарської комісії на період до шести місяців (після чого потрібно буде знову пройти медичний огляд).

Кому відкривається можливість використання системи "Шлях":


Водії, що перевозять вантажі та гуманітарну допомогу для ЗСУ, правоохоронних органів, медичних установ та волонтерських організацій мають можливість отримати дозвіл на виїзд за кордон через систему "Шлях".

Як отримати дозвіл в системі “Шлях”:
Для отримання дозволу слід звернутися до обласної військової адміністрації. Також необхідно уточнити обсяг вантажів чи кількість транспорту, необхідних для перевезення. Мету поїздки можна обґрунтувати письмово від імені будь-якого підприємства чи організації, що займається гуманітарною допомогою чи має на неї потребу.

Подібні фейки про проходження кордону чоловіками

Це не вперше, коли суспільно-важливу тему перетину кордону чоловіками використовують вороги.У березні 2023 року, мережею ширилась неправдива інформація про те, що прикордонники обмежать виїзд за кордон українським юнакам від 15 до 17 років.
17 березня ДПСУ спростувала цей фейк на своєму офіційному сайті.

російська пропаганда про виїзд за кордон чоловіків

30 травня 2023 року прикордонникам знову довелось спростовувати аналогічну інформацію.

російська пропаганда про виїзд за кордон чоловіків

Редакція 1kr.ua закликає читачів довіряти лише перевіреним джерелам і не піддаватись маніпуляціям.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну