Актуальне

Обережно, фейк: серед криворіжців розповсюджують неправдиву інформацію у соцмережах

Обережно, фейк: серед криворіжців розповсюджують неправдиву інформацію у соцмережах

Фото: Перший Криворізький

Деякі мешканки і мешканці Кривого Рогу на своїх сторінках та у групах у фейсбуці публікують інформацію про те, що нібито депутати Верховної Ради України повинні були здати свої повноваження після 90 днів введення воєнного стану.

Правда це чи фейк, розбирались журналістки “Першого Криворізького”.

Що і де постять

«Для кого написана Конституція? Через 90 днів з початку військового стану депутати мали б скласти свої повноваження, оголосити стан війни, передати владу військовим, а далі у воєнкомат. Скільки мільйонів пішло на утримання ВР за один рік?», – йдеться на скріншоті, який репостять криворіжці.

Хто і коли написав цей текст — редакції не вдалось дослідити. Вперше у Кривому Розі ми його помітили, коли поширювати його почали користувачі та користувачки із не дуже активними профілями у фейсбуці, ймовірно, із запозиченими в інших людей фотографіями. Тобто такі акаунти можуть бути створені ботами.

Водночас важливо, що розповсюджують фейки реально існуючі криворіжці.



Пояснюємо, що тут не так

Міжнародне право визнає акт військової агресії як війну незалежно від її оголошення стану війни. Отже, воно не є обов'язковим.

У статті 83 Конституції України зазначено, що у разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України під час дії воєнного чи надзвичайного стану її повноваження продовжуються до дня першого засідання першої сесії Верховної Ради України, обраної після скасування воєнного чи надзвичайного стану.

Конституція воєнний стан

Верховна Рада України набула своїх повноважень 29 серпня 2019 року.

У законі України «Про правовий режим воєнного стану» стаття 10 чітко зазначає, що під час воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Президента, Верховної Ради, уряду та інших держслужбовців.

А у статті 4 цього закону йдеться про те, що на територіях де введений воєнний стан, можуть утворюватися тимчасові державні органи – військові адміністрації, але це не обов'язково передбачає передачу влади саме військовим.

верховна рада мобілізація

Щодо необхідності нардепам “піти у военкомат”, то Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначає чіткий перелік тих, які мають право на відстрочку. Серед них і народні депутати України на час їхньої каденції.

Хто і навіщо поширює такі повідомлення

Такі «вкиди» можуть бути потрібні російській пропаганді. Таким чином ворог намагається тиснути на місцевих мешканців, аби дискредитувати українську законно обрану владу, посіяти розбрат, намагатися схилити до думки про те, що посади у найвищих кабінетах займають нібито негідні люди.

Також Кремлівські боти неодноразово використовували у своїх фейках саме цей термін — 90 днів, як такий, що може видаватися справжнім, адже у низці законів та підзаконних актів дійсно використовуються такі формулювання

У тексті є помилка, що характерно для російської пропаганди: варто згадати хоча б кейс з бавовною та електро харчуванням.

Згідно з українським законодавством зараз в Україні діє не «військовий», як це вказано в постах, а воєнний стан.

Висновок

Інформація про те, що народні депутати мали б скласти свої повноваження, або ж, як іще говорять “Верховна Рада має саморозпуститися” після трьох місяців оголошення воєнного стану не відповідає дійсності.

Таку інформацію можуть поширювати пропагандисти, щоб посіяти розбрат між громадянами України та владою. Російська армія ботів постійно сіє ворожнечу і розганяє зраду.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну