Як РФ використовує тему обміну полоненими для дестабілізації ситуації в Україні

Як РФ використовує тему обміну полоненими для дестабілізації ситуації в Україні

Фото: Перший Криворізький

Російські пропагандисти на своїх ресурсах розповсюджують інформацію про те, що рідні військовополонених виходять на мітинги у різних містах України, нібито через те, що українська влада не передає ніякої інформації про долю їхніх чоловіків та синів.

В містах України, в тому числі у Кривому Розі дійсно проходять мирні акції на підтримку військовополонених та їхніх рідних.

Проте, як повідомила редакції “Першого Криворізького” організаторка акцій у Кривому Розі Олександра, мета акцій — нагадування суспільству про полонених: “Ми хочемо нагадати нашим людям, що наші герої знаходяться в пекельних умовах. Ми хочемо, щоб суспільство боролося за полонених. Ми просимо кожну українку і кожного українця, щоб говорили про наших рідних”.

На своїх ресурсах пропагандисти РФ стверджують, що учасники мирних акцій нібито вимагають саме від влади України звільнити рідних, а посадовці не реагують на ці акції.

Брехня РФ про мітинги в України


“Я думаю, що українська влада робить все, що від неї залежить, це РФ зупиняє обміни, але все одно необхідно нагадувати про полонених і добиватись обмінів щодня”, — прокоментувала Вікторія, учасниця акцій, яка чекає з полону свого брата, який 17 травня 2022 року вийшов з Азовсталі. Відтоді з ним немає ніякого зв’язку.

Мирна акція в підтримку полонених у Кривому Розі

“Єдиним джерелом, яке постійно ускладнює обмінний процес та нівелює всі зусилля України, є сама Росія”,— повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Дмитро Лубінець про хвилю дезінформації РФ про обмін полоненими

Україна за жодних умов не припиняла і не припинить намагання повернути наших воїнів, йдеться на сайті омбудсмена.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими 3 грудня попереджав про те, що РФ готує хвилю дезінформації проти державних органів України, які працюють над процесами обміну полоненими.

Мета російських спецслужб – дестабілізувати ситуацію всередині українського суспільства та посіяти недовіру до державних органів, які організовують обміни полоненими.

Так, наприклад, російські пропагандисти поширювали інформацію про те, що 3 січня з ворожого полону повернули не 230, а 173 українських військовослужбовців.

Закликаємо наших читачів бути обережними та не піддаватися на російську пропаганду, яку ми розвінчуємо у спецпроєкті “Боротьба з дезінформацією”.

Як ви вважаєте, чи добре Ви розрізняєте російську дезінформацію від правди?

Посилання скопійовано в буфер обміну