Новий фейк від росіян: 3 січня з полону повернули не 230 українців, а лише 173

Новий фейк від росіян: 3 січня з полону повернули не 230 українців, а лише 173

Фото: Перший Криворізький

3 січня 2024 року відбувся масштабний обмін військовополоненими за весь час повномасштабної війни. Всього звільнили з полону 230 українців, серед них 213 солдатів і сержантів, 11 офіцерів, 6 цивільних, про це заявив Президент України Володимир Зеленський.

У російських ЗМІ почали поширювати інформацію буцімто з українського полону повернули 248 російських військовослужбовців, а в обмін Україна отримала 173 військовослужбовці.

Проте, 10 січня, 2024 року фахівці Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки й оборони України спростували це.


Обмін військовополонених


Неправдива інформація від росіян


«Насправді поширювана ворогом інформація — відверта брехня. Згідно з повідомленнями омбудсмана, Служби безпеки України, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та Головним управлінням розвідки, додому вдалося повернути 230 українських героїв», — йдеться в повідомленні.


Росіяни маніпулюють темою обміну військовополонених


Росія завчасно готувалась до брехні проти державних органів України, які працюють над питаннями обміну військовополонених


4 грудня 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Росія готує хвилю дезінформації проти державних органів України, які працюють над процесами обміну полоненими, щодо причин призупинення обмінів військовополоненими.

«Єдиним джерелом, яке постійно ускладнює обмінний процес та нівелює всі зусилля України, є сама Росія. І аби перекласти відповідальність та виправдати себе, Координаційному штабу готують закинути завищення вимог щодо формули обміну та намір повернути військовослужбовців усіх без винятку підрозділів, зокрема тих, до яких російська влада плекає особливу пропагандистську лють», — написав Дмитро Лубінець.


Росія готувала заздалегідь


Така хвиля пропаганди направлена на дестабілізацію ситуації всередині українського суспільства.Омбудсман пише, що Україна за жодних умов не припинила і не припинить намагання повернути наших воїнів.

А «жорстока гра» Росії свідчить про те, що її мало турбує доля великої кількості своїх військовополонених, які потрапили в полон на чужій землі, та їх родин.

Скільки насправді повернули військовополонених в Україну


За даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, 3 січня, звільнили 230 українців.Серед них представників Збройних Сил України — 130 (серед них ТрО — 14, ВМС — 14), Національної гвардії — 55, Державної прикордонної служби — 38, Національної поліції — 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.



«Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста — 182 людини, так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус «пошук особи» — 48», — йдеться в повідомленні.

Крім цього, більшість звільнених — чоловіки — 225, п’ятеро жінок.

Також відомо, що після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.Зазначається, що у цьому обміні важливу роль зіграли Об’єднані Арабські Емірати.

Це вже 49-й обмін полоненими. З початку війни додому вдалося повернути 2828 українських громадян.

Навіщо такий “вкид” був потрібний росіянам


Пропагандисти стверджують, що з російського полону в Україну 3 січня повернулися 173 українці, а не 230, як повідомляла українська сторона. Ба більше, за словами росіян, Україна начебто відмовилася від пропозиції обміняти 300 полонених на 300. Ця інформація не відповідає дійсності.

Українська влада неодноразово заявляла про важливість повернення усіх полонених в Україну та щоденну роботу щодо обміну.

Ця дезінформація потрібна росіянам, щоб посіяти недовіру українців до державних органів та дестабілізувати ситуацію серед українського суспільства.

Редакція 1kr.ua закликає читачів довіряти лише перевіреним джерелам і не піддаватись маніпуляціям.

Більше спростувань фейків у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією» читайте на сайті «Першого Криворізького».

Нещодавно, російська армія влучила по коліях швидкісного трамвая Кривого Рогу. Після чого російська пропаганда почала виправдовувати масовану атаку. Для чого Росія виправдовує свої обстріли читайте у нашому матеріалі.

Як ви вважаєте, чи добре Ви розрізняєте російську дезінформацію від правди?

Посилання скопійовано в буфер обміну