Масштабний обмін полоненими: в Україну повернули 230 захисників

Масштабний обмін полоненими: в Україну повернули 230 захисників

Фото: Координаційний штаб з питань пов. з військовополоненими

Сьогодні, 3 січня, відбувся масштабний обмін військовополоненими за весь час повномасштабного вторгнення.

Про це йдеться на сторінці Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Звільнено 230 українців та українок. Серед них представників Збройних Сил України — 130 (серед них ТрО — 14, ВМС — 14), Національної гвардії — 55, Державної прикордонної служби — 38, Національної поліції — 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

«Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста — 182 людини, так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус «пошук особи» — 48», — йдеться в повідомленні.

Більшість звільнених — чоловіки — 225, п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро — офіцери.

Також відомо, що після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП.

«Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання», — зауважили у відомстві.

Також були повернені семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Крім цього, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що це вже 49-й обмін полоненими. З початку війни додому вдалося повернути 2828 українських громадян.






Посилання скопійовано в буфер обміну