Російська пропаганда виправдовує удар по цивільних об`єктах

Російська пропаганда виправдовує удар по цивільних об`єктах

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні зранку, 8 січня, Збройні сили РФ атакували ракетами 4 регіони України, серед них опинився й Кривий Ріг. У російських Telegram-каналах активно розповсюджується інформація про те, що, нібито, армія РФ завдала удару по військових складах, які завжди “маскують” склади в торгових складських приміщеннях.

Правда це чи фейк, розбирались журналісти «Першого Криворізького».

Згодом голова військової адміністрації Криворізького району Євген Ситниченко повідомив, що російські окупанти поцілили по Кривому Рогу, внаслідок чого пошкоджений торговельний центр та понад два десятки приватних будинків.


Ракетна атака по 4 регіонам України й Кривого Рогу


Для чого Росія виправдовує обстріли


Такі заяви росіян спрямовані на те, щоб виправдати масовані атаки, які вони завдають по українських містах. Адже більшість таких обстрілів окупанти завдають по мирному населенню або по виробничій та соціальній інфраструктурі.До прикладу, сьогодні, окрім влучання по Кривому Рогу, ворог вдарив ще по Харківщині, Хмельниччині та Запоріжжю.

Інформація про те, що Збройні сили РФ завдали удару по військових складах у Кривому Розі не відповідає дійсності.


Фейк: окупанти завдали удару по військовим складам у Кривому Розі


Це був торговельний комплекс, який до сьогоднішнього удару російських військ відвідувала велика частина криворіжців, криворожанок та гостей міста, аби придбати необхідні товари та речі.

Також містяни відвідували цей ТЦ, щоб розважитися – наприклад, водили дітей у спеціальну кімнату розваг.


Як виглядав Ашан у Кривому Розі до ворожого удару


Зауважимо, російська армія влучила по коліях швидкісного трамвая. Станом на зараз перебиті лінії та контактна мережа швидкісного трамвая. На відновлення необхідно близько тижня.

Що відомо про масовану ракетну атаку на Україну


Внаслідок обстрілів у Кривому Розі, попередньо — одна людина загинула, 3 людини поранені.Також зафіксований “приліт” в Криворізькому районі. Там загинула 62-річна жінка. Зруйнована приватна оселя.

У Новомосковську вибуховою хвилею перевернуло маршрутку, що проїжджала повз. Пошкоджені три адмінбудівлі, дві заправки, п'ятиповерхівка, авто.

Зазначається, що у місті, попередньо, 24 постраждалих. З них п'ятеро — діти. Хлопчики 4 і 8 років. Та дівчата 11, 16 та 17 років. Всі у лікарні в стані середньої тяжкості.За даними МВС, на Хмельниччині одна людина загинула. У Запорізькій області четверо людей поранені. Медики надають допомогу. У місті Зміїв з-під завалів врятували двох людей.

Рятувальні роботи ще тривають.Крім цього, у Харкові ударом пошкодило цивільні об’єкти. На місці працюють комунальні служби, продовжується ліквідація наслідків удару. Внаслідок обстрілу двоє постраждалих.

Висновок


Росія вже не вперше виправдовує такі масовані обстріли, повідомляючи, що нібито б’є по військових об’єктах. Ця інформація є неправдивою.

Раніше редакція “Першого Криворізького” писала, що російська армія 5 грудня 2022 року завдала ракетного удару по «АрселорМіттал Кривий Ріг» та виправдала його фейком про знищення установок HIMARS. Що не так з інформацією від росіян?

Пропагандисти можуть її поширювати, щоб заплутати українців, які, наприклад, виїхали з міста або живуть у віддалених районах. Тобто для тих людей, які не в змозі швидко перевірити й побачити на власні очі цей “вкид”.

Крім цього, росіяни можуть це робити задля того, щоб посіяти паніку і відчай серед українців.Коли ви бачите такі повідомлення, зауважте — росіяни ніколи не використовують панорамних зображень, відео, щоб користувачі інтернету могли пересвідчитись, що знищені або пошкоджені їх снарядами об'єкти — це цивільна інфраструктура.

Нагадуємо, довіряйте перевіреним джерелам, не розповсюджуйте інформацію в якій не впевнені, тому що саме це у ворога на меті — розганяти «зраду».

Більше спростувань фейків у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією» читайте на сайті «Першого Криворізького».

Посилання скопійовано в буфер обміну