АМКР, Хімарси та ракетні удари по Кривому Рогу. Що не так з інформацією від росіян

АМКР, Хімарси та ракетні удари по Кривому Рогу. Що не так з інформацією від росіян

Фото: Перший Криворізький

Російська армія 5 грудня завдала ракетного удару по «АрселорМіттал Кривий Ріг» та виправдала його фейком про знищення установок HIMARS.

Вночі 5 грудня російська окупаційна армія завдала ракетного удару по території підприємства «АрселорМіттал Кривий Ріг». Про це того ж дня повідомила пресслужба підприємства.

Та вже за 3 дні у зведенні міноборони РФ написали, що на території підприємства було знищено 70 ракет для реактивної системи залпового вогню HIMARS та пошкодили самі пускові установки.

У тому ж зведенні вони писали що ще 14 снарядів було перехоплено.


Реагуючи на заяву міноборони РФ у пресслужбі АМКР повідомили, що спростовують інформацію про розміщення на підприємстві зброї. У повідомленні меткомбінату говориться, що АрселорМіттал Кривий Ріг — частина міжнародної компанії АрселорМіттал, гірничо-металургійне підприємство, продукція якого використовується тільки в будівництві цивільних об’єктів.

Крім того, у повідомленні йдеться, що внаслідок ракетного удару по цивільному підприємству загинув один його співробітник та ще троє отримали поранення.


Також нагадаємо, що росіяни вже поширювали фейк, що одразу після початку проблем з електроенергією міжнародна корпорація повністю вийде з України. Тоді у коментарі 1kr.ua експерти, сказали, що скоріше за все буде призупинено виробництва та закриття малоймовірне, а російська пропаганда вдається до поширення маніпуляцій.

Ще більше фейків


Росіяни регулярно стверджують, що знищують іноземну зброю, яку отримує Україна. Зокрема, у вересні міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу розповідав, що всього під час війни було знищено шість реактивних артилерійських систем типу HIMARS та понад 200 ракет до них.


Міноборони РФ регулярно звітує про надзвичайні показники знищеної української зброї. У останньому зведенні вони повідомили, що вже знищили 341 літак, 181 гвинтокрил, 392 зенітних комплекси, 7043 танки, 924 РСЗВ та багато іншого.

За даними The Military Balance на 2021 рік, Україна мала 858 танків на озброєнні. Також, за даними проєкту Oryx, з початку війни ЗСУ «затрофеїли» 387 російських танків. Як росіянам вдалось знищити понад сім тисяч танків з тисячі наявних відомо лише їхній пропаганді.

Згадаємо, що у липні цього року росіяни вже знищували вигадану пропагандою транспортно-заряджальну машину для РСЗВ HIMARS. Спростування цього фейку писали аналітики військового видання Defense Express, які повідомили що заряджальної машини для HIMARS не існує.

Що у РФ


Сама ж російська армія регулярно втрачає на полі бою військову техніку та, за повідомленням Головного управління розвідки Міністерства оборони України, вже перейшла до використання стратегічного запасу за деякими видами зброї. Зокрема, представник відомства Вадим Скібіцький в етері нацмарафону повідомив, що певні види ракет йдуть у використання одразу після того, як їх знімають з конвеєра.

Також у повідомленні розвідки йдеться про те, що тривають перемовини Росії з іншими країнами щодо постачання боєприпасів, ракетного озброєння до РСЗВ «Смерч» та «Ураган», яких у неї дефіцит, та перемовини РФ з Іраном щодо поповнення запасів балістичних ракет.


А реальні втрати армії РФ за 288 днів війни, склали 93 390 військових, 2937 танків, 5912 бойових броньованих машин, 1926 артилерійських систем, 395 РСЗВ, 211 засобів ППО, 1603 БПЛА, 4531 одиницю автомобільної техніки тощо.

Як результат, можемо бачити, що повідомлення російської пропаганди про якісь нібито перемоги та знищення військової техніки — маніпуляція для виправдання ракетних ударів по цивільній інфраструктурі України.

Цю публікацію було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу в партнерстві з DW Akademie. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю ІА «Перший Криворізький» та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.


Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну