Актуальне

Як російські боти атакують «Перший Криворізький» та інші медіа в Україні

Як російські боти атакують «Перший Криворізький» та інші медіа в Україні

Фото: Перший Криворізький

У мережі функціонує анонімний Telegram-канал у якому адміністратори вербують користувачів для написання коментарів та розповсюдження російської пропаганди та впливу на громадян та громадянок України через коментарі в українських каналах медіа у соцмережах.

Ці інструкції містять заклики розповсюджувати фейки та маніпуляції, а також викликати почуття безсилля, журби, паніки та страху серед українців. Вони намагаються переконати підписників українських каналів, що ситуація в країні погіршується. Ці коментарі перекладають на українську мову через недосконалі онлайн-перекладачі, тому вони часто містять помилки. Такі меседжі трапляються і в анонімних нібито українських telegram-каналах.

Адміністратори цих каналів також додають посилання на телеграм-канали та їх назви. Розуміючи, що у Кривому Розі доволі активна авдиторія, яка коментує новини, вони кілька разів давали там лінк на Telegram-канал «Першого Криворізького».

Так, 28 червня у каналі був опублікований заклик розповсюджувати інформацію про наслідки екологічної катастрофи після підриву Каховської ГЕС. Боти мали сіяти паніку і писати нібито хмара хімічної отрути рухається на Дніпро та Кривий Ріг, а влада намагається замовчати проблему.

Як розпізнати бота:

  • дуже дивні імена користувачів;
  • дивні фотографії: або дуже розмиті, або навпаки — професійні моделі, або зображення квітки, котиків чи собачок;
  • повідомлення шаблонні, часто залишають коментарі під новиною з іншої теми, наприклад, коментар про сморід у місті залишений під новиною про нагородження військовослужбовців.
Якщо ви помітили коментарі від ймовірного бота, тегніть адмінів чату.

Російські телеграм-канали розповсюджують брехливі коментарі серед українців


Ботам пропонували залишати у криворізьких каналах такі коментарі: «Блін, а чому влада мовчить ми і так у напрузі постійній, а тут ще таке і не знаєш до кого бігти та де рятуватися», «Другий "Чорнобиль" на Україні відбувається. Зараз так само всі мовчать, поки евакуація не почнеться через катастрофічний рівень забруднення», «Усі знайомі скаржаться на головний біль. Мабуть, валити вже потрібно» тощо.

Російські телеграм-канали розповсюджують брехливі коментарі серед українців

8 липня адміни ворожого каналу закликали розповсюджувати фейк про спалювання тіл бійців ЗСУ у пересувних крематоріях та залишати у запорізьких та криворізьких каналах такого роду коментарі: “У мене сестра в лікарні працює, то їм серйозно натякнули, що не можна балакати про те, що вже майже тиждень на околицях міста звозять наших загиблих пацанів і спалюють у мобільних крематоріях (чи щось таке, точно не знаю). Що за х***я відбувається? Чиновники люто приховують усю інформацію від нас... Значить точно п***ць якийсь», “Який же огидний сморід стоїть у місті!!! Кілька днів тому чули, що через величезні втрати на фронті наших загиблих бійців Маслов спалюють, щоб приховати реальну кількість втрат... Ці хитрі с**и з кабінетів знову за своє. Звичайно, ніхто не хоче платити родичам загиблих, простіше ж тваринним методом позбутися тіла, та й усе» тощо.

Російські телеграм-канали розповсюджують брехливі коментарі серед українців


Російські телеграм-канали розповсюджують брехливі коментарі серед українців

Пропагандисти орієнтуються на різні криворізькі пабліки, в тому числі анонімні і такі, що не модеруються. Просимо вас уважно ставитись до контенту з таких джерел.

Російські телеграм-канали розповсюджують брехливі коментарі серед українців

Адміністратори російських пропагандистських пабліків закликають підписників скаржитись на український патріотичний контент у YouTube, в тому числі той, який розвінчує російську дезінформацію.

Як поскаржитись на російський пропагандистський контент на YouTube

  • необхідно натиснути на кнопку “поскаржитись” і правому нижньому кутку під відео;
  • обрати зі списку проблему, яку ви вбачаєте у відео;
  • Натиснути “далі” та залишити коментар, чому ви вважаєте цей контент шкідливим.

заблокувати російське відео в YouTube

Редакція «Першого Криворізького» закликає читачів довіряти офіційній інформації, а про підозрілі коментарі повідомляти адміністратор(к)ам чату, який модерують професійні медійники та медійниці.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну