Руйнацію Каховської ГЕС порівнюють з атомною аварією — чому

Руйнацію Каховської ГЕС порівнюють з атомною аварією — чому

Фото: Перший Криворізький

Через катастрофічні зміни ґрунтового покриву, рослинного та тваринного світів руйнацію Каховського водосховища прирівнюють до атомної аварії. Про це дізналися журналісти сайту «Перший Криворізький» під час спілкування з виконувачем обов’язків завідувача кафедри ботаніки та екології Криворізького державного педагогічного університету, кандидатом біологічних наук Едуардом Євтушенком.

«Це пов`язане з тим, що вода змиває все на своєму шляху. У результаті відбувається замулення ґрунтів, тому ця місцевість іще довгий час буде заболочена. Окрім ґрунтового покриву, ще повністю знищується рослинний світ.

На узбережжі Дніпра, у його пониззі росло багато раритетних рослин, які зустрічаються лише на цих ділянках»
, — говорить Едуард Євтушенко.


Міністерство економіки України називає знищення дамби Каховської ГЕС однією з найбільших техногенних катастроф у Європі за останні десятиліття. У результаті чергового злочину окупантів сьогодні вже можуть бути підтоплені 80 населених пунктів, знищена частина флори та фауни Херсонщини.



Які наслідки для довкілля України очікувати вже найближчим часом


«Буде повністю знищена орнітофауна. У пониззі Дніпра є Азово-Чорноморський біосферний заповідник із місцями гніздування перелітних птахів. Ця територія належить до міжнародного списку територій, що охороняються. Але, на жаль, врятувати і вберегти від такого майже неможливо», — говорить Едуард Євтушенко.


Нагадаємо, що зоопарк «Казкова діброва» в тимчасово окупованій Новій Каховці взагалі пішов під воду. Удалося врятувати кількох тварин — деякі з них були не на території зоопарку, а вдома в працівниці. Зокрема, уберегли від загибелі папуг, білок, фреток, шиншил і морських свинок. Інших тварин люди просто не встигли врятувати.

Едуард Євтушенко прогнозує, що найближчим часом може підтопити прибережжя річок Південний Буг та Інгулець, а це також може призвести до знищення раритетної флори.

Раніше редакція «Першого Криворізького» повідомляла, що пік розливу води з Каховського водосховища відбувся вночі, 7 червня. Генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота заявив, що після повного витоку води з Каховського водосховища відбудеться стабілізація рівня води, а через 4–5 днів вода почне спадати.

«Навіть після того, як вода прийме той рівень, який визначається руйнуванням, ті ділянки, які були затоплені, залишаться заболоченими. А літом там можуть розвиватися різноманітні мікроорганізми. У нас є дуже багато досліджень про розмноження на заболочених територіях малярійного комара. Тому це дуже небезпечно, і треба вже вживати заходів для мінімізації екологічної катастрофи», — говорить Едуард Євтушенко.

Але зараз головна мета влади, волонтерів та інших українців — порятунок людей і тварин, які неабияк постраждали від дій російської армії.

Як криворіжці можуть допомогти волонтерам урятувати тварин із затоплених міст


Скільки знадобиться коштів для будівництва нової ГЕС


Ціна будівництва нової ГЕС може сягнути близько 1 мільярда доларів, оскільки мова йде не тільки про встановлення нових гідроагрегатів, а й про відновлення цілісності величезної греблі. Міністр економіки України Юлія Свириденко повідомила, що лише на відновлення дамби піде щонайменше п’ять років і кумулятивний ефект гуманітарних та екологічних наслідків підриву буде лише наростати.

«Світова спільнота має діяти максимально жорстко щодо Росії. Зараз Україні потрібна якомога швидша допомога в мінімізації та ліквідації наслідків підриву в інтересах усього людства. Перш за все йдеться про демонтування та будівництво з нуля цілого комплексу нової ГЕС. За попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції збитків водним ресурсам завдано на два мільярди гривень. Сума тільки збільшуватиметься», — наголосила Юлія Свириденко.


Учора в Україні створили штаб із ліквідації наслідків підриву Росією Каховської ГЕС під головуванням міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка.

Едуард Євтушенко говорить, що після стабілізації рівня води на затоплених територіях треба буде все одно проводити водовідведення надлишкової води, зачищати мул, вивозити й складувати. Також науковець радить провести ревіталізацію ґрунтів.

«Це великі витрати, але все можливе. Упевнений, що на міжнародному, державному та місцевому рівнях уже приймаються відповідні рішення для мінімізації наслідків цієї катастрофи», — говорить Едуард Євтушенко.

Нагадаємо


Окупанти вночі проти 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції — є загроза затоплення до 80 населених пунктів.

В «Укргідроенерго» повідомили, що гідроелектростанція не підлягає відновленню. «Енергоатом» та МАГАТЕ повідомили, що наразі безпосереднього ризику для безпеки ЗАЕС через підрив немає, але на станції обговорюють подальші заходи.

Служба безпеки України вже відкрила кримінальне провадження за статями про екоцид та порушення звичаїв війни.

Вирішується питання забезпечення місцевих мешканців питною водою, у якій буде потреба не лише на затоплених територіях, а й у сусідніх регіонах. У Кривому Розі загрози залишитися без питної води немає.

Водночас голова парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду вважає, що через підрив Каховської ГЕС сільськогосподарські посіви у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях опинилися під загрозою знищення.


Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну