Військовий психолог закликав до обов`язкової психологічної підготовки військових

Військовий психолог закликав до обов`язкової психологічної підготовки військових

Фото: Перший Криворізький

На відкритті проєкту ТитаниUA військовий психолог Олександр Кудінов закликав представників влади сприяти першочерговій психологічній підготовці військових.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького».

«Підготовка психологічно має відбуватися в першу чергу. Немає сенсу тренувати бійців, які в першому ж бою піднімуть руки чи втечуть», — сказав Кудінов.
Військовий психолог також зауважив, що серед причин українських втрат — наслідки бойового стресу, у результаті якого людина собою не керує і залишається на лінії вогню. Без сторонньої допомоги вона не виживе. За його словами, таку людину прибрати з ліній фронту дозволяють протоколи.

Кудінов сказав, що необхідно переймати досвід іноземних країн та адаптувати його під свою армію, а також — аналізувати свій.


Читайте також: Як спорт допомагає криворізьким ветеранам реабілітуватися

Коли Олександр розповідав бійцям про підготовку, то один з них сказав, що спочатку він думав, мовляв, зброя є, якось відпрацюю, зовсім скоро його думка змінилася:

«Коли пройшов перший бій — я за лопату, пробую копати, тому що в бою не виходило, тих навичок не було. Я перший бігти, я перший кинув палити, бо я хочу повернутися додому. Я не хочу, щоб наді мною плакали дружина, діти та рідні».
Тому необхідна мотивація, а у кожного вона своя. Але для служби спочатку необхідно відбирати людей:

«Питання не в тому, щоб піти на передову, питання — з ким».
Кудінов сказав, що зараз є програма, яка дозволяє за 5 днів зробити класних інструкторів. Але такі навчання мають бути регулярними і щоб держава сприяла та оплачувала їх.

Окрім того, за словами Олександра, психологічну підтримку можуть надавати не лише військові психологи, з цим також дуже добре справляються й дружини військових.


Так, один з ветеранів Микола Михайлець вдячний своїй дружині, яка підтримувала його, коли він пів року був на інвалідному візку. Окрім того, він відзначив, що третьокласник Артем з позивним «Талісман» підіймав йому силу духу:

«Бійці, які їхали, їдуть і будуть їхати, вони дивляться на цього хлопчика, згадуючи своїх дітей, знають, що нас ніхто не переможе, бо у нас найбільше духу».


Нагадаємо, раніше ми писали про те, чому цивільні також потребують психолога.

Посилання скопійовано в буфер обміну