Як спорт допомагає криворізьким ветеранам реабілітуватися

Як спорт допомагає криворізьким ветеранам реабілітуватися

Фото: Перший Криворізький

5 квітня на відкритті проєкту для ветеранів ТитаниUA у Кривому Розі також обговорили важливість спорту у реабілітації військових та їх поверненні до нормального життя.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького».

Завдання проєкту ТитаниUA — це повернути ветеранів в соціум, до нормального, здорового життя, допомогти їм знайти роботу і повернути як психологічний, так і фізичний стан. І один із таких напрямків — це їх залучення саме через спорт.

«Неважливо, хто яке місце займе в тому чи іншому виді спорту, але важливо їх об'єднання, спілкування між собою, де вони будуть ділитися, хто як бореться з фантомними болями, хто як виходить з цього посттравматичному синдрому, рекомендувати тих чи інших психологів, чи психіатрів, чи травматологів і так далі. І один одному вони вірять більше чим, наприклад, лікарям», — зазначив ветеран Юрій Сіньковський.


Читайте також: Криворіжці здобули 14 медалей на спортивно-інклюзивному заході «Сильні України»

Федерація стронгмени України одна з перших, хто вирішив, що психологічна реабілітація через фізичну культуру і спорт допоможе ветерану соціалізуватися. Тому вона почала займатися тренуванням ветеранів та військовослужбовців ще з 2015 року.

«Ветеранів потрібно, в хорошому сенсі, затягувати в тренажерний зал чи басейн, чи на стадіони, хай це буде настільний теніс чи будь-який інший адаптивний вид спорту, але ветеран повинен працювати над собою. Звісно, не покидати сподівання, що він адаптується, він тут потрібний і ми хочемо дати зрозуміти, що ви, хлопці, потрібні», — відзначив президент Федерації стронгмену України Василь Вірастюк.

Згодом представники Федерації були долучені як тренера до підготовки команди на Invictus Games. Так, минулого року відбулося 12 комплексних спортивних заходів, цього року вже відбулося два таких заходи. І з кожними такими спортивними подіями бажаючих ветеранів долучитися до них стає все більше.


Читайте також: Українська збірна з адаптивних видів спорту привезла 76 медалей зі змагань у США.

Один із авторів центру відновлення простору військових та цивільних «Гарт» Тарас Юрченко, що для фізичної реабілітації у них є зали ерготерапії та фізично-лікувальної терапії, планують також зробити басейн. Окрім того, вони надаватимуть юридичну, професійну та соціальну реабілітацію.


Виконувач обов'язків Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун зауважив, що через спорт військові отримують ті ж навантаження, які отримують під час ведення бойових дій.

«Спорт — це дисципліна, це мотивація і це бажання жити, ставити перед собою мету і найголовніше — це реалізація ветерана через спортивний результат. І це фактично допомагає йому повноцінно жити, тренуватися, тішитись сонцю, деревам, тому, як співають пташки. Це хороші емоції, тому що спорт — це завжди гарна емоція», — сказав Василь Вірастюк.


Нагадаємо, в рамках проєкту ТитаниUA 6 квітня в Кривому Розі відбувся відкритий турнір Криворізького району з настільного тенісу, де виявили бажання близько 70 захисників, які отримали поранення, контузію, каліцтва залучитися на цей захід.

Читайте також: Ви не забуті, ми разом: допомога ветеранам від проєкту ТитаниUA.

Посилання скопійовано в буфер обміну