Не готові приймати військових: чому цивільні також потребують психолога

Не готові приймати військових: чому цивільні також потребують психолога

Фото: Перший Криворізький

На відкритті проєкту ТитаниUA цивільна психологиня та дружина ветерана Альона Щербак зазначила, що родини, куди повертаються військові, не готові приймати їх, тому що вони не знають, що робити і як себе вести.

Альона розповіла дві історії про виховательку у дитячому садку та вчительку у школі.

Вихователька, чий син на передовій, перебирає телефон і не бачить дітей, а коли вони до неї підходять, то відповідає з агресією.

«Вона зовсім не розуміє, що їй потрібна також психологічна допомога. Вона не бачить, вона починає травмувати інших людей, тому що вона просто не розуміє, що знаходиться зараз у своїй травмі», — розповіла психологиня.

Діти, які дуже любили свою вчительку і школі та обожнювали її уроки, зараз не хочуть відвідувати її заняття. У неї чоловік на передовій і вона так само переживає за нього.

Вона також підкреслює, що люди, які не розуміють, що робити, не розуміють, як жити далі, яким потрібна допомога, травмують далі інших.

«Кожен військовий він хоче, він повинен хотіти, повернутися додому, але, на жаль, коли вони всі повертаються — в родинах просто якийсь «треш». Тому що жінка сама виснажена, вона не знає, як себе вести, вона сама потребує цієї допомоги»


З «Першим Криворізьким» Альона Щербак поділилася, що зазвичай звертаються жінки військових, які не знаходять собі місця, не знають, що говорити та як підтримати, коли її чоловік чи хлопець у тривожному стані.

Окрім того, звертаються й самі військові, а також переселенці, волонтери, які не витримують перенавантаження, діти, їхні батьки, які перестали вночі спати і мають проблеми.

Також психологиня проводить психологічні розвантаження в компаніях та закладах, визначаючи тривожний стан між працівниками, наскільки вони виснажені:

«Люди починають хоча б дихати, починають працювати та вкладати зовсім іншу енергію і допомагають потім іншим людям зовсім по-іншому».

Читайте також: Де і як криворіжцям отримати безоплатні послуги з ментального здоров'я

Посилання скопійовано в буфер обміну