Вже стало традицією: у Кривому Розі випустили на волю врятованих кажанів

Вже стало традицією: у Кривому Розі випустили на волю врятованих кажанів

Фото: Перший Криворізький

Криворізькі та харківські волонтери вже вдруге поспіль навесні випустили врятованих під час зимової сплячки кажанів. Цього року в Кривому Розі випустили понад 200 рукокрилих двох видів, а приєдналися до цього більше ніж 80 містян.

Порятунком, реабілітацією кажанів у Кривому Розі займалася представниця Харківського центру реабілітації рукокрилих Олена Крихта, разом зі своїм сином Ростиславом Горбуновим.

Нагадаємо, що минулого року в Кривому Розі криворіжці випустили на волю понад сотню врятованих червонокнижних кажанів — нетопирів та рудих вечірниць. Тоді також до міста приїздили харківські спеціалісти та спеціалістки харківського центру.



Понад десяти років Харківський центр реабілітації рукокрилих активно співпрацює з волонтерами та організаціями по всій Україні, забезпечуючи порятунок та охорону рукокрилих, в тому числі й у Кривому Розі. Центр не лише рятує кажанів у містах та селах, але й допомагає тваринам, які потрапляють у складні ситуації через війну.


«Під час осінньої міграції ми врятували, забрали й живими, і мертвими більше ніж три тисячі за місяць по всій країні. Це були тварини, які потрапляли у «воєнні пастки»: у вибиті вікна, віконні рами, — і не могли вибратися, а люди поверталися та знаходили вже напівживих тварин», — розповідає Альона Шуленко, спеціалістка Харківського центру реабілітації рукокрилих.


Зазначимо, що кажани є важливою складовою екосистеми та потребують особливого захисту. А стереотип, що вони страшні та небезпечні для людини – звичайна вигадка.

Насправді ж всі кажани України занесені до Червоної книги, оскільки є унікальними тваринами, які здатні контролювати популяції комах. З цієї причини збереження їхньої чисельності має важливе значення для екологічної рівноваги.

«Взимку кажани особливо вразливі, перебуваючи у стані гібернації, тому їхній захист та реабілітація є особливо актуальними завданнями. Харківський центр реабілітації рукокрилих та ми з моєю мамою Оленою Крихтою продовжуємо свою діяльність з метою збереження цих цінних тварин та їхнього середовища існування», — говорить Ростислав Горбунов, криворізький волонтер.


Щоб долучитися до цієї благородної справи та допомогти врятувати кажанів, всі охочі можуть надіслати фотографії кажанів та їхні координати на електронну пошту: [email protected].

Також доступний консультаційний телефон: +38 (066) 305 98 95. У Кривому Розі можна також звернутися до міських волонтерів, написавши в фейсбуці.

Підтримати та допомогти матеріально єдиному в Україні Центру реабілітації рукокрилих в порятунку та збереженні кажанів можна тут.

Посилання скопійовано в буфер обміну