Які зміни чекають на криворіжців з 1 квітня

Які зміни чекають на криворіжців з 1 квітня

Фото: Перший Криворізький

Редакція «Першого Криворізького» підготувала матеріал про зміни, які чекають на криворіжців з 1 квітня.

Збільшення пенсії та заробітної плати

В Україні з 1 квітня заплановано зміни у доходах громадян. Збільшиться мінімальна заробітна плата, а разом із нею мінімальна пенсія та виплати 65-річним громадянам, які виконали вимоги щодо страхового стажу.

Мінімальну зарплату українців підвищать з 7100 до 8000 гривень. Разом із нею зросте й мінімальна пенсія – до 3200 гривень.

Аналогічно збільшать пенсії 65-річних українців. Як відомо, згідно із законом вони мають отримувати не менше 40% від "мінімалки". Таким чином, з квітня їх виплати не будуть нижчими за 3200 грн. Однак важливо, щоб у зазначеної категорії громадян був необхідний страховий стаж. Для чоловіків це 35 років, а для жінок – на п'ять років менше.

Однак насамперед індексація пенсій у квітні стосується працюючих пенсіонерів. Їхні виплати перерахують відповідно до окладу та розміру податків, які вони сплачують.

Нагадаємо, що у 2024 році українці можуть вийти на пенсію у 60-річному віці за наявності 31 року страхового стажу. Минулоріч потрібно було 30 років, а з 2025-го критерій збільшиться до 32 років.

До 2028 року 60-річні громадяни матимуть змогу стати пенсіонерам за наявності 35 років стажу. Якщо його буде менше, вихід на пенсію передбачено з 63 та 65 років.

Субсидія 2024

У квітні українцям продовжать виплачувати субсидіі?, призначені на період опалювального сезону, який триває із жовтня 2023 року до квітня 2024-го включно.

Загалом протягом поточного року не плануються зміни у системі виплати субсидій, про що неодноразово заявляли у Мінсоцполітики.

Станом на зараз право на отримання субсидії мають родини, чиї витрати на комунальні послуги перевищують 15% від загального місячного доходу.

Також важливо, щоб домогосподарство не мало боргів за комуналку або простроченої на понад 3 місяці заборгованості, яка перевищує 40 неоподаткованих мінімумів доходів, – це 680 грн за всі послуги.

Заява на призначення субсидії подається до Пенсійного фонду, Центру надання адміністративних послуг або через Дію.

Мінімальний розмір єдиного соціального внеску

В одному з головних управлінь Державної податкової служби (ДПС) нагадали , що сума єдиного внеску залежить від «мінімалки». А мінімальна зарплата з 1 квітня становитиме 8 тисяч гривень.

Це призведе до того, що через 5 днів зміняться розміри єдиного соціального внеску:
  • мінімальний становитиме 1760 гривень на місяць (це 22% від «мінімалки» у 8 тисяч гривень);
  • максимальний — 26 400 гривень на місяць (22% від 15 «мінімалок»).

Зміна графіку роботи гарячої телефонної лінії "Криворізької теплоцентралі"

У зв'язку з завершенням опалювального сезону 2023-2024 років, з 1 квітня поточного року змінюється графік роботи цілодобової гарячої телефонної лінії АТ "Криворізька теплоцентраль".

Починаючи з 1 квітня поточного року, телефонна лінія "Криворізької теплоцентралі" буде переведена з цілодобового режиму роботи у штатний режим.

Тобто дзвінки від споживачів прийматимуться за номером телефону 067-566-96-86 з 8.00 до 17.00 з понеділка по четвер та з 8.00 до 15.45 у п'ятницю.

Заборона на вилов риби

З 1 квітня на Дніпропетровщині розпочинається заборона на вилов риби.

Тривалість заборони відрізняється залежно від водойми:
  • у Кам'янському водосховищі вона триватиме з 8 квітня по 16 червня;
  • у Дніпровському водосховищі – з 5 квітня по 13 червня;
  • у всіх інших водосховищах – з 1 квітня по 9 червня;
  • на всіх річках та їх кореневих водах (руслах річок з усіма діючими рукавами, затоками, затонами) в межах Дніпропетровської області – з 01 квітня по 20 травня;
  • у інших придаткових водоймах річок – з 01 квітня по 30 червня.
Відповідно до Правил любительського рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство гачковими знаряддями лову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою.

Рибалити можна з берега за межами нерестовищ (межі визначені у наказі). Забороняється виловлювати іншими способами, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову – 3 кілограми та 1 штуки.

Відповідно до Правил промислового рибальства у рибогосподарських водних об’єктах України забороняється добування водних живих ресурсів в даний період.

Порушення правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності.

Сума штрафів за порушення правил рибальства згідно КУпАП становить від 34 до 680 гривень. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду, передбачена кримінальна відповідальність відповідно до статті 249 Криміналького кодексу України.

Штраф від 17 000 до 51 000 гривень або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Посилання скопійовано в буфер обміну