Відкриття Mykolaiv Water Hub як вирішення проблем із водопостачанням у місті

Відкриття Mykolaiv Water Hub як вирішення проблем із водопостачанням у місті

Фото: Перший Криворізький

У Миколаєві планують відкрити інноваційний центр вирішення проблем із водопостачанням Mykolaiv Water Hub, який буде задовольняти проблеми не тільки Миколаївщини, а й усього півдня України. Журналісти «Першого Криворізького» поспілкувалися з головним архітектором міста Миколаєва.

«Потрібна просто колосальна кількість технологій, нових інженерних мереж, споруд, фахівців, які будуть усе впроваджувати, відбудовувати й запускати роботу аграрного напряму півдня України. Така ініціатива з’явилася, тому що є велика потреба. Вирішення — це зараз ми маємо партнерство з нашими друзями з Німеччини, які допомагають нам у тому, щоб розвинути проєкт, створити в Миколаєві такий Water Hub, який буде покривати потреби й Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської областей у сфері водопостачання і водовідведення. Тому що, коли ми отримаємо допомогу у вигляді технологій, обладнання, нам потрібні наші фахівці, які будуть із цим працювати», — розповів головний архітектор міста Миколаєва Євген Поляков.


Нагадаємо, що 12 квітня 2022 року військові РФ зруйнували водопровід із Дніпра, завдяки якому миколаївці отримували воду в оселі. А після руйнації Каховської ГЕС та зневоднення водосховища проблема з водою в Миколаївській області стала критичнішою.



Миколаївці набирають воду
За словами Євгена, місту потрібні науковці, які будуть досліджувати і розв’язувати проблему нинішньої екологічної катастрофи, а для цього потрібно зацікавити фахівців.

У 2024 року в Миколаєві планується створення фізичного об’єкта — інноваційного центру вирішення проблем із водопостачанням Mykolaiv Water Hub, це буде науковий і діловий центр із водопостачання та водовідведення на півдні України.



Фото будівлі до реконструкції будинку творчості учнів для розміщення там неприбуткової організації Mykolaiv Water Hub (взято з https://dream.gov.ua/ua Цифрова екосистема для підзвітного управління відновленням)

«Місце фізичне, куди зможуть приїхати викладачі, науковці, у якому відкриють відповідні лабораторії та проводитимуть наукові дослідження. А також є допомога у вигляді залучення до цього академічних партнерств — це миколаївські вищі навчальні заклади, на базі яких планують розвинути можливість підвищення кваліфікації працівників у цих сферах», — пояснює Євген Поляков.
Сьогодні є завдання, каже Євген, залучити міжнародну допомогу у вигляді коштів, у вигляді наукового обґрунтування, у вигляді обладнання. Але робота в цьому напрямі вже почалася, тому що місто і Mykolaiv Water Hub підписали меморандум про стратегічну співпрацю з німецькими партнерами.



Фото зі сторінки у фейсбук Mykolaiv Water Hub
«Наразі ми маємо партнерство з Німеччиною, з приватним їхнім бізнесом, з державою у вигляді відповідних агенцій. У нас будуть ще проводитися додаткові заходи там, де ми будемо обговорювати першочергові витрати й довгострокові покриття перспектив, які плануємо», — підсумував Євген.



Фото: Світлана Коваль

Відео: Михайло Коваль

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну