РФ запустила дезінформаційну атаку проти Президента України

РФ запустила дезінформаційну атаку проти Президента України

Фото: Перший Криворізький

У травні цього року мав би закінчитись строк перебування на посаді Президента України Володимира Зеленського, російська пропаганда намагається поставити під сумнів його легітимність та розхитати ситуацію в країні, про що наприкінці лютого попереджало Головне управління розвідки України (далі – ГУР).

Так, у російських пропагандистських виданнях розповсюджується інформація про те, що після 20 травня 2024 року Зеленський має піти у відставку та передати владу спікеру Верховної Ради.

Одночасно у ворожих telegram-каналах, що створені для мешканців українських тимчасово окупованих Росією територій, з’явилось відео від нібито колишнього українського військовослужбовця. На ньому він говорить про те, що військові не можуть поважати Головнокомандувача, який не служив в армії, про вибори в Україні, які мають відбутись і знов виберуть, цитуємо, «какую-то дичь».



Читайте також: Росіяни випустили маніпулятивне агітаційне відео про вибори у РФ

Як і попереджало ГУР, росіяни створюють та розповсюджують фейки про «втому від України» серед наших партнерів і союзників у світі.

Ця інформаційна кампанія спрямована на те, щоб викликати паніку, відчай, розкол між цивільними та військовими, конфлікти між Україною та її союзниками, а також поширювати пропагандистські теорії змови.



Вибори Президента України


Центральна виборча комісія (далі — ЦВК) не бачить жодних проблем щодо легітимності Президента Володимира Зеленського після 20 травня. На думку комісії, йому слід виконувати свої повноваження до того моменту, коли його наступник вступить на посаду. Крім того, вибори Президента повинні бути оголошені протягом 30 днів після закінчення дії воєнного стану. Про це йдеться у відповіді ЦВК на запит видання «Главком».

У своїх статтях росіяни часто використовують напівправду — тобто, вибори Президента дійсно мали відбутись у травні 2024 року, проте під час дії воєнного стану Конституція їх забороняє проводити. Також росіяни посилаються і на повідомлення ГУР України щодо інформаційної операції «Майдан-3», але пишуть про неї так, ніби це ми, українці, готуємо її самі для себе.



Такі маніпуляції з напівправдою мають на меті ввести людей в стан боротьби один проти одного, психологічно виснажити населення, викликати почуття, що довіряти не можна нікому, коментує психологиня Анастасія Вовк на запит «Першого Криворізького». Недовіра до офіційних медіа та комунікацій влади йде поруч із вірою в російську пропаганду.

Виникає почуття безнадії, апатії, постійний виснажливий стрес і тривога, нав'язливі думки, які підживлюють цей стан. Бездумні дії або бездіяльність взагалі стають наслідками таких маніпуляцій.

«Найстрашніше те, що навіть ті, хто розуміють, як працює підміна понять, ті, хто здатні критично мислити, також з часом починають відчувати безвихідь і песимізм від прочитаного.
Слід зрозуміти, що пропаганда завжди тисне на болючі точки, змішуючи фокус уваги з реальної проблеми», — каже Анастасія.

Читайте більше про російські фейки та пропаганду у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією».

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну