Команда українських ветеранів і військовослужбовців вирушила на спортивні змагання в Лас-Вегас

Команда українських ветеранів і військовослужбовців вирушила на спортивні змагання в Лас-Вегас

Фото: Мінветеранів

Ветерани та військовослужбовці, які отримали важкі поранення, змагатимуться на престижних іграх United States Air Force Trials 2024, що пройдуть у Лас-Вегасі з 4 по 16 березня. Україну представлятимуть 30 спортсменів, які ще у грудні пройшли відбір на Всеукраїнських змаганнях з адаптивних видів спорту.

Про це повідомляється на офіційній сторінці facebook Мінветеранів.

Основна ціль змагань – залучити ветеранів та військових до занять спортом, популяризувати реабілітацію через спортивні заходи серед ветеранів.

Виконуючий обов'язки Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун сказав: «Випробування війною, пораненнями, та важкий шлях реабілітації вимагають надзвичайної сили духу та волі. “Ветеранський спорт – мова незламності!” – це не просто слова, це наша реальність. Через спорт ми показуємо, що незважаючи на усі перешкоди, ми здатні досягати результатів. Ми демонструємо світу нашу незламність та лідерство. По собі можу сказати, що поранення – це ще не кінець життя, як здається на початку. Це – ще одне випробування, яке можна і треба подолати».

Національна збірна змагатиметься у дев'яти адаптивних видах спорту: стрільба з лука, легка атлетика, велосипедний спорт, паверліфтинг, веслування на тренажерах, волейбол сидячи, плавання, баскетбол на кріслах колісних та регбі на кріслах колісних.

В українській команді ветеранів також
є двоє криворіжців — Назар Лозовий та Ігор Троян.

«Реінтеграція ветеранів та військовослужбовців після поранень через фізичну активність має вирішальне значення, адже вона не лише сприяє відновленню фізичної сили, але і є потужним інструментом психологічної реабілітації. Заняття спортом і фізичні вправи допомагають подолати посттравматичний стресовий розлад, покращують настрій та сприяють соціалізації. Український ветеранський фонд визнає цю потребу й активно підтримує відповідні ініціативи», – додала Руслана Величко-Трифонюк, виконуюча обов'язки Виконавчого директора Український ветеранський фонд Мінветеранів.

Капітан команди Юрій Гапончук розповів, що спорт завжди був частиною його життя, навіть після того, як отримав мінно-вибухову травму та втратив стопу. «Відновлення після травми було складним, але завдяки тренуванням у тренажерному залі та волейболу сидячи, я зрозумів, що моя життєва активність не має бути обмежена. Ці види спорту дали мені нову мету та впевненість у тому, що я можу продовжувати жити повноцінно, попри фізичні обмеження», – зазначив він.

Тимур Леон, учасник збірної підкреслив: «Ці міжнародні змагання – можливість показати, яка українська нація незламна. Коли я вирішив приєднатися до Збройних Сил України, моє життя змінилося назавжди. Вибір 3-ї окремої штурмової бригади став не просто військовим обов'язком, а місцем, де мої навички та знання знайшли своє застосування. Командування відділенням стало моєю новою реальністю, де кожен день – це випробування та можливість стати сильнішим».
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну