Зеленський наказує усім західним державам депортувати українських чоловіків: черговий фейк від РФ

Зеленський наказує усім західним державам депортувати українських чоловіків: черговий фейк від РФ

Фото: Перший Криворізький

Днями у російських псевдо медіа з’явився скриншот посту нібито Президента України Володимира Зеленського у соціальній мережі “Х”. У тексті йшлось про те, що він вимагає від західних держав депортації українських чоловіків.

“Перший Криворізький” з’ясував, що ця інформація не відповідає дійсності.

Росіяни створили візуально дуже схожий на справжній акаунт Президента України. Він відрізнявся граматичною помилкою у назві акаунту, а також профіль був створений у лютому 2024 року.

У тексті цього допису сказано, що нібито він має намір підписати указ про депорт українських чоловіків з-за кордону. Проте відмінності профілю зі справжнім акаунтом все ж таки є.


Російська пропаганда розмістила допис від імені президента України, у якому йдеться про депортацію чоловіків із закордону


Як розпізнати цей підроблений допис: важливі ознаки


Редакція “Першого Криворізького” з’ясувала, що допис є неправдивим. Бо у пропагандистському дописі, який нібито належить Президенту України, назва акаунту та водночас прізвище написані неправильно.

Пояснюємо: у Президента України — Зеленського, у прізвищі м’який знак стоїть після літери “с”, а у пропагандистському пості м’який знак стоїть після “Н”. Тобто у прізвищі умисно допущена граматична помилка. Воно написано так: “ЗеленЬский”.

Також пропагандисти використали фото, яке стоїть у справжньому профілі Президента України.

Крім цього, у назві профілю в дужках є напис — joke, що у перекладі з англійської означає жарт. Цей напис одразу викликає сумніви, щодо правдивості сторінки.


Росіяни створили фейкову сторінку Зеленського в соцмережі «Х»


Зауважимо, на офіційній сторінці назва акаунту така: “Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський”. Крім цього у нікнеймі росіяни додали ще одну літеру “A” та нижнє підкреслення.

На справжній сторінці це виглядає так: “@ZelenskyyUa”, у неправдивому акаунті так — “@Zelenskyy_Uaa”.

Пропагандисти створили акаунт у лютому 2024 року, коли справжній профіль глави держави був створений у квітні 2019 року.


Офіційний акаунт Президента України в соцмережі «Х» зареєстрований у квітні 2019 року


Також зазначимо, що вигаданий акаунт Зеленського позначений синьою галочкою, дуже схожою на галочку у фейсбуці.

Але синю галочку може отримати будь-який користувач соцмережі “Х”, якщо підпишеться на преміум акаунт. Зауважимо, ціна за підписку на преміум акаунт коштує від 3$ до 16$ на місяць.

На справжній сторінці Володимир Зеленський має сіру галочку. Вона означає, що обліковий запис належить державній/багатосторонній організації або державній/багатосторонній посадовій особі.

Чому росіяни обирають найвразливіші теми для розповсюдження дезінформації


У Центрі протидії та дезінформації також спростували “вкид” про нібито вимогу Зеленського про депортацію українських чоловіків з-за кордону.


Центр протидії дезінформації спростував інформацію


Росіяни продовжують поширювати брехню, яка пов’язана з мобілізацією, військовополоненими, мітингами тощо.

Нагадаємо, російська пропаганда 3 січня поширювала неправдиву інформацію про те, що з ворожого полону повернули не 230, а 173 українських військових.Ворог майже щодня намагається дестабілізувати ситуацію всередині українського суспільства та пробує посіяти недовіру до державних органів.

Читайте також: Росіяни вигадали фейк про впровадження податку на дармоїдство в Україні


Закликаємо читачів та читачок “Першого Криворізького” утриматися від поширення інформації, отриманої від російських так званих ЗМІ, і довіряти лише офіційним українським джерелам.

Читайте про інші фейки російської пропаганди у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією».

Як ви вважаєте, чи добре Ви розрізняєте російську дезінформацію від правди?

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну