Росіяни вигадали фейк про впровадження податку на дармоїдство в Україні

Росіяни вигадали фейк про впровадження податку на дармоїдство в Україні

Фото: Перший Криворізький

Днями у так званих російських ЗМІ з’явилася чергова дезінформація.

Пропагандисти пишуть про те, що нібито в Україні хочуть ввести податок на дармоїдство. Тобто на людей, які не здійснюють трудову, навчальну або іншу діяльність.

Звідки росіяни вигадали цей хибний наратив, пояснює редакція “Першого Криворізького”.




Як росіяни побудували обман щодо введення податку на дармоїдство


Російським пропагандистам не треба багато часу для того, щоб придумати брехню. Адже вони звикли використовувати інформацію, яку знаходять в українських інформресурсах у своїх цілях, тобто викривлювати її. А мета ворога проста — сіяти паніку серед населення, а ще зіпсувати авторитетність державних органів в Україні.

Росіяни придумали брехню, ймовірно, на основі опублікованої статті у виданні “Українська правда” під назвою "Один воює — четверо працюють. У Зеленського готують економічне бронювання від мобілізації".

“Станом на зиму 2024 року в Україні теоретично є 11,1 мільйона чоловіків, які підлягають мобілізації. Саме стільки чоловіків від 25 до 60 років мають реєстраційний номер платника податків”, — йдеться в повідомленні.

Крім цього, зазначається, що орієнтовно в Україні 2,8 мільйона офіційно працевлаштованих людей і майже 0,6 мільйона активних ФОПів.

Тобто з 11,1 мільйона чоловіків у віці від 25 до 60 років, які можуть бути мобілізовані, майже 950 тисяч не працюють та не сплачують податки. А також не служать в армії.

Втім росіяни вирішили перекрутити інформацію. У псевдо ЗМІ вони пишуть, що заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма виступив з ідеєю запровадити «податок на дармоїдство», а це, на думку росіян, має якимось дивним чином стимулювати чоловіків до праці та сплати податків.

Росіяни у своїх так званих медіа стверджують, що розмір нового податку може становити до 1500 гривень на місяць.

Якщо громадяни не сплатять податок, вони нібито можуть втратити можливість користуватися державними послугами.


Російська пропаганда вигадала новий фейк про введення податку на дармоїдство в Україні


Крім того, за словами пропагандистів, їм буде заборонено керувати автомобілем або виїжджати за межі України.

Водночас росіяни придумали, що сплата цього податку не звільнятиме від можливої мобілізації, і цю норму, як вони озвучують, планують включити до законопроєкту з економічною мобілізацією.

Якщо ввести у пошуковій системі гуглу словосполучення на кшталт “податок на непрацюючих” або щось подібне, Ви не знайдете інформацію, яка б хоча б частково була схожа із викладеною російськими агітпромівцями. В Україні прийнято офіційний закон “Про державний бюджет України на 2024 рік”.

Він регламентує правила оподаткування для фізичних осіб-підприємців, ціни на газ, соціальні виплати на кшталт пенсій тощо. Про податок на безробіття не йдеться ані в цих законах, ані в заявах політичних партій.

Для чого росіяни продовжують вигадувати фейки


Росіяни продовжують розповсюджувати неправдиву інформацію, щоб залякати українців, розпалювати ворожнечу між різними верствами населення в Україні.

Вигадуючи саме такі маніпуляції вони намагаються ментально прив’язати українців до росіян. Оскільки саме в 60-х роках минулого сторіччя подібні закони існували в Радянському союзі. Тоді непрацюючі люди могли навіть отримати примусові роботи або й кримінальне покарання.

Сьогодні ж росіяни використовують різні способи для розповсюдження брехні. Це можуть бути відфотошоплені відео, фото, підроблені документи тощо. У цьому ж випадку ми зіштовхнулися із маніпуляцією та підміною понять.

Закликаємо читачів та читачок онлайн медіа “Перший Криворізький” перевіряти інформацію та довіряти лише офіційним та перевіреним українським джерелам.

“Перший Криворізький” розвінчує більше фейків у спецпроєкті Боротьба з дезінформацією”.

Як ви вважаєте, чи добре Ви розрізняєте російську дезінформацію від правди?

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну