Фейкові передбачення провидиць: які методи “розпалювання тривоги” використовує російська пропаганда

Фейкові передбачення провидиць: які методи “розпалювання тривоги” використовує російська пропаганда

Фото: Перший Криворізький

Росіяни з кожним днем намагаються викликати нервову напругу в українців. Для цього пропагандисти у соціальних мережах, а також у так званих росЗМІ долучають до свого “професійного впливу” людей зі галузей, м'яко кажучи, далеких від військової справи й політики.

Вони використовують ворожок та провидиць, які тільки й пророкують занепад України, наближення чергової атаки Росії на українські міста, обстріли міст, програш Збройних сил України на полі бою тощо.

Навіщо росіяни поширюють такі пости у соціальних мережах, з’ясовувала редакція “Першого Криворізького”.

Що не так з російськими ворожками


У псевдо ЗМІ та пропагандистських групах у Facebook є нібито екстрасенси-ворожки, які пророкують розвиток чи завершення “воєнних дій” у війні Росії проти України. На пропагандистському сайті “Headinsider” з’явилася інформація, яка не є правдивою, але може у конкретних людей викликати емоції розпачу, страху або паніки.

Цитуємо: “Наступ на Запорізькому напрямку — невже буде повтор Авдіївки? Знаний екстрасенс просканувала наміри орди … Пильнуймо, українці, ворог лютує!”


У росЗМІ та соцмережах з'явилася інформація від ворожок


Крім цього, у групах “Смакота” або “Ваше здоровье” та інших подібних немодерованих спільнотах є безліч повідомлень від так званих провидиць. У дописах постійно йдеться про те, що зовсім скоро щось станеться невідворотне, страшне.


Ворожки пророкують масові обстріли


Зауважимо, такі дописи, як правило, читають люди, які не вміють критично мислити, відтак їм дуже легко “підсунути” потрібні меседжі та видати їх за правду. Ці посили мають викликати негативні емоції у тих, хто споживає контент такого штибу: страх за своє життя та майбутнє близьких, ненависть до військового керівництва України, розчарування, гнів, який може діяти на людей контрпродуктивно. Саме цього і прагне ворог: сіяти страх та неспокій серед наших співгромадян і співгромадянок.

Росіяни прагнуть хаосу в Україні: з чим це пов’язано


З початком повномасштабного вторгнення російські пропагандисти використовують будь-яку інформацію від офіційних джерел України на свою користь. По суті видумують різноманітні фейки та сіють паніку серед українського населення.

Вони це роблять з різних причин. Наприклад, щоб підірвати довіру українців до влади України. Крім цього, росіяни прагнуть хаосу в Україні. Адже певна частина людей, які нині живуть в умовах окупації іноді інформацію не можуть перевірити, але Росія звикла вигадувати історії й сама ж у них вірити. Насправді їхня інформація часто перекручена й загалом не відповідає дійсності.


Чому не варто вірити російським фейкам


Нагадаємо, нещодавно росіяни поширювали фейк про нібито, примусово мобілізацію жінок. Цей фейк вони почали розповсюджувати після того, як з’явилася інформація про те, що в Україні затвердили перший бронежилет, адаптований до особливостей будови жіночого тіла.

За даними Міноборони, у лавах ЗСУ, служать майже 43 тисячі жінок-добровольців. Проте примусової мобілізації немає.

Редакція 1kr.ua закликає читачів довіряти лише перевіреним джерелам і не піддаватись ворожим “пророкуванням” та маніпуляціям.

Більше спростувань фейків у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією» читайте на сайті «Першого Криворізького».

Як ви вважаєте, чи добре Ви розрізняєте російську дезінформацію від правди?

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну