Росіяни розповсюджують фейк про масову мобілізацію жінок

Росіяни розповсюджують фейк про масову мобілізацію жінок

Фото: Перший Криворізький

Російські пропагандисти продовжують розповсюджувати дезінформацію про мобілізацію в Україні.

Станом на початок лютого 2024 року у російських Telegram-каналах шириться інформація, що у Києві, нібито, примусово мобілізують жінок.

У повідомленні пропагандисти зазначають: “перші 20 дівчат днями отримали форми ЗСУ, після чого були відправлені на полігон для проходження курсів первинної бойової підготовки”.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростували цей фейк на своєму офіційному сайті.


Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростував фейк про


Зауважимо, що Росія не вперше розповсюджує дезінформацію стосовно мобілізації. Раніше пропагандисти писали, що в Україні мобілізують неповнолітніх та жінок. Ця інформація теж неправдива.


Пропагандисти сіють паніку серед українського народу


Водночас, що це брехня підтверджує і Центр протидії дезінформації у Telegram.


Центр протидії дезінформації спростував фейк росіян про


Як пропагандисти маніпулюють темою мобілізації жінок в Україні


У російських Telegram-каналах ворожа пропаганда не тільки розповсюдила текстове повідомлення, а ще й додала фото, де нібито жінки отримують військову форму.

За даними Міноборони, у лавах ЗСУ, служать майже 43 тисячі жінок-добровольців. Відповідно до Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу” взяттю на військовий облік військовозобов'язаних підлягають жінки, які:

  • мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони;
  • придатні до проходження військової служби за станом здоров'я;
  • віком від 18 до 60 років.

Також у повідомленні йдеться, що на полігон для проходження курсів відправили медичних працівниць київських лікарень. Наразі ця інформація не відповідає дійсності.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснюють: “Правда: жінки з медичною або фармацевтичною освітою мають стати на облік, однак це не означає мобілізацію. Вона, як і раніше, для українських жінок є лише добровільною”. Крім цього, 19 грудня 2023-го президент України Володимир Зеленський повідомив, що не підпише закон про мобілізацію жінок.

“А на фотографії — військовослужбовиці 112 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ, яким волонтерки з Arm Women Now передають комплекти сучасної зимової жіночої уніформи, з?ясували журналісти проєкту “Без брехні”, — підсумували у Центрі.

Що це означає


Росіяни звикли розповсюджувати неправдиву інформацію, аби посіяти паніку серед українського населення. Вони використовують різні методи — це можуть бути підроблені документи, які зазвичай не відповідають правильному оформленню та діловому стилю.

А також відео та фото, які вони можуть підробляти за допомогою фотошопа та штучного інтелекту. Крім цього, Росія використовує фото українських авторів, але з перекрученою інформацією.

До прикладу, після того, як з’явилася інформація про те, що в Україні затвердили перший бронежилет, адаптований до особливостей будови жіночого тіла, російська пропаганда почала придумувати наратив про “масову мобілізацію жінок в Україні”.

Закликаємо читачів “Першого Криворізького” утриматися від поширення інформації, отриманої від російських каналів, і довіряти лише офіційним та перевіреним українським джерелам.

Читайте про інші фейки російської пропаганди, маніпуляції у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією»

Як ви вважаєте, чи добре Ви розрізняєте російську дезінформацію від правди?

Посилання скопійовано в буфер обміну