Пресконференція Володимира Зеленського: мобілізація, контрнаступ та переговори з РФ

Пресконференція Володимира Зеленського: мобілізація, контрнаступ та переговори з РФ

Фото: Новини.LIVE

Президент Володимир Зеленський вчора, 19 грудня, провів підсумкову пресконференцію, яка тривала дві години.

Редакція «Першого Криворізького» зібрала головні тези з виступу Президента у цій публікації.

Додаткова мобілізація в Україні

Зеленський розповів, що Генштаб ЗСУ і головнокомандувач Валерій Залужний пропонували на Ставці мобілізувати додаткових 450-500 тисяч людей. Це коштуватиме Україні 500 мільярдів гривень.

«Це дуже серйозна цифра. Я сказав, що мені потрібно більше аргументів для того, щоби підтримувати цей напрямок, тому що це питання, перш за все, людей. Друге — це питання справедливості, це питання обороноздатності й питання фінансів. Мені потрібна конкретика, що буде з тими хлопцями, хто два роки захищає нашу державу. Якщо в нас є питання ротаційні, є питання відпусток, то повинен бути комплексний план», — зазначив президент.

Закон, який передбачає мобілізацію жінок.

«Жінок - ні, не підпишу. Що стосується 25 років, якщо всі аргументи буде викладено, на сьогодні я бачу, що їм це потрібно, то з цим погоджуся», - відповів Зеленський на запитання, чи підпише він закон у разі ухвалення його Верховною Радою з нормами, що передбачають мобілізацію жінок та людей, молодших 27 років».

Зеленський про контрнаступ

«У нас були складнощі на півдні, бо всі навколо говорили, які у нас там цілі. Відверто вам кажу, всі ці місяці усі говорили: куди ми йдемо, усі розглядали в деталях…Не можу вам сказати жодної деталі наших контрнаступальних та оборонних дій наступного року», — заявив президент на підсумковій прес-конференції.

Можливе відкриття аеропорту в Україні

Володимир Зеленський заявив, що влада працює над відновленням польотів з України, але регулярні цивільні рейси з аеропорту "Бориспіль" – це віддалена перспектива.

«Бориспіль» – це як Чорне море, це дуже серйозна операція. Відкриття «Борисполя» – це буде перемога української ППО, це буде потужний економічний крок. Ми ставимо це питання колегам і знаємо, що конкретно нам потрібно», — сказав Президент, та додав, що це питання Україна обговорює зі своїми партнерами».

Переговори з РФ

«У нас є Формула миру. На сьогодні це єдиний працюючий майданчик. Остання зустріч на Мальті була дуже непоганою. Майже вісім десятків країн . Після цього зустріч буде у Швейцарії в межах форуму, чи на майданчику економічного форуму буде такий безпековий сегмент…» — заявив Зеленський.
Він розповів про наміри зустрічі у Швейцарії представників усіх континентів, «і щоб було так само вісім десятків країн, може буде більше, подивимося…».

«Після цієї зустрічі ми будемо працювати вже над організацією саміту на рівні лідерів, тому що на цій зустрічі буде пропрацьовано останні п'ять пунктів. Перші п'ять пунктів Формули миру пропрацьовувалися між радниками на зустрічі на Мальті. Наступні п'ять будуть пропрацьовуватися, дай Бог, вони допрацюють, на зустрічі в Швейцарії», — сказав Президент.
Він додав, що далі будуть організовувати Саміт лідерів.

«Коли Саміт лідерів відбудеться, я впевнений, нам треба зробити все, незважаючи на той розфокус і ті виклики у світі, нові, трагедії, конфлікти і війни. Тим не менш, треба зосередитися на історії з Україною, історії з Формулою миру. І я вважаю, що наш останній візит до Сполучених Штатів Америки, Латинської Америки і Європи повернув увагу світу до України. Але тим не менше, ми бачимо в будь-якому випадку є такий напрямок - він почав змінюватися. Для нас це дуже важливо. Увага почала повертатися до України, Швейцарією ми поставимо на цьому, я думаю, крапку. Напевне, це буде такий перехідний момент», — зазначив Зеленський.

Блокада Польщею експорту зерна з України

Володимир Зеленський такоє прокоментував питання щодо блокади Польщею експорту зерна з України.

«Я хочу подякувати Польщі і президенту Анджею Дуді. Ви з нами від початку війни. Ви наші сусіди, ви приймали наших людей. Я робив максимально все, щоб віддячити вам. Але водночас ми маємо бути з вами людьми відвертими. Дуда говорив, що українці своїм життям захищають Польщу. Я вважаю, що ми брати з вами. Я вважаю, що ви нам допомагали, як могли. Це факт. А ми стояли за вас, за вашу незалежність, і ми стоїмо, як можемо. Потім була блокада наших кордонів. Це не бізнес у час війни — блокада наших кордонів. Це було виживання. У нас не було тоді коридору — вільного, незалежного Чорноморського коридору, яким можна було вивозити зерно. Що у нас було? У нас були проблеми у Словаччині, могли бути проблеми з Румунією, були проблеми з Угорщиною, і у нас із нашими найближчими друзями — Польщею. Що у нас залишається, якщо у нас немає моря? Коли сказали компроміс, я сказав — так у чому компроміс? Ми готові, скажіть, у чому? Компроміс — не всім нам вижити, не вивезти це зерно? Ми відповіли — окей, ми не будемо продавати це зерно до Польщі чи ще десь. Дайте вивезти».
Потім Зеленський додав, що Україна втратила сотні мільйонів доларів та частину врожаю.

«Ми почали втрачати політичні відносини. Я ще раз підкреслюю, я вдячний вам. Але ви зрозумійте мене, я не тряпка якась. Я захищаю інтереси своєї держави під час війни. І я просто сказав — дайте нам вивезти, нам не дали це зробити. Це було неправильно. Я був упевнений, що це політичний сигнал. Ви це знаєте, в польському суспільстві всі знають, що це була політика. Політичні вибори урядовців, які програли», — прокоментував Зеленський.
Президент додав, що країни Євросоюзу не підтримували цю блокаду.

«Завжди є закон. Весь ЄС був проти цього блокування. Слава Богу, з’явилася розумна Румунія, і просто мені президент Клаус Йоганніс допоміг нашим фермерам вижити. І у нього були такі складнощі, у нього були страйки. Я вважаю, він зробив прояв міцної людини, яка сказала, що спочатку цінності, а вже потім ціни… Я буду вірити, що новий уряд розблокує цю всю блокаду. Вона штучна. Не можна політизувати питання зерна, коли у нас усе заблоковано. Фінансово Польща багато втратила. Ми побудували цей залізничний коридор через Молдову й Румунію, коридор Чорним морем і менше експорту через Польщу. Ми хотіли цього? Ні. У мене була розмова з Туском, я йому вдячний за міцну позицію на засіданні в ЄС. Я вірю, що ми все вирівняємо», — підсумував президент.

Ніхто не знає, коли закінчиться війна

Володимир Зеленський сказав, що ніхто не знає строків завершення війни в Україні, але українці можуть його наблизити, якщо зроблять усе можливе для перемоги.

«Чи закінчиться війна у 2024 році? Я думаю, що ніхто не знає відповіді. Навіть ті поважні люди, наші командири або західні партнери, коли вони кажуть, що війна на багато років, вони не знають. Це діалог, це думки. Думки дуже часто відрізняються від реальності», — відповів на питання Зеленський.

Підтримка партнерів

Володимир Зеленський висловив сподівання, що ЄС вже цього тижня ухвалить рішення щодо 50 млрд євро для України. Також він додав, що знайшов порозуміння з президентом США Джо Байденом та сенаторами щодо фінансової допомоги.

Крім цього, Україна вже має багаторічні зобов?язання щодо фінансової допомоги від багатьох країн.

«Україна отримала зобов?язання від Бельгії у вигляді 1,7 млрд, Данії — 4,2 млрд, Кореї — 2,3 млрд, Латвії, Литви, Нідерландів — це сотні мільйонів, Норвегії — 7,5 млрд, Франції — 2 млрд, Німеччини — 8 млрд, Швеції — більше трішки ніж півмільярда, і буде багатомільярдна допомога від Японії», — заявив Зеленський.
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну