Чи планують відновлювати берегову лінію в Миколаєві після підтоплення внаслідок руйнації Каховської ГЕС

Чи планують відновлювати берегову лінію в Миколаєві після підтоплення внаслідок руйнації Каховської ГЕС

Фото: Перший Криворізький

Повалені дерева, зруйновану берегову лінію в Миколаєві експерти пов’язують із порушеннями під час будівництва в прибережній зоні та руйнацією Каховської ГЕС влітку 2023 року. Редакція «Першого Криворізького» поспілкувалася із заступницею голови Миколаївської філії Національного екологічного центру України Інною Тимченко та першим заступником Миколаївського міського голови Віталієм Луковим.

«Обвал берегової лінії — природний процес. Це відбувається, наприклад, під час підтоплення, зсувів та іншого. Але є і вплив людей під час будівництва поблизу води. Коли відбувається будівництво ближче до зрізу води, завжди є ризик підтоплень, ризик руйнування», — говорить Інна Тимченко.
Інна Тимченко зауважує, що загалом у районах Миколаєва є багато приватних будинків, які побудовані вже у 2000-х роках майже біля води. Спеціалісти вважають це незаконним і небезпечним, тому що є великий ризик підтоплення цих будинків, що, власне, і сталося внаслідок руйнації дамби Каховської ГЕС.

«Але хочу сказати, що в кожному проєкті таких гідроспоруд, як, наприклад, Каховська дамба, звісно, передбачені можливості аварійної руйнації та описані наслідки, тому всі служби мають бути готові. З іншого боку, повномасштабне вторгнення, ситуація окупації і так далі в будь-якому разі не могли покращити ситуацію та забезпечити якусь безпеку. Від інших дамб, наприклад Олександрівської, такого впливу, швидше за все, не варто чекати. До Миколаєва вода, може, й дійде, але не буде такого масштабу, якщо раптом станеться аварійна руйнація», — говорить Інна Тимченко.

Під час проведення оцінки впливу на довкілля в межах проєкту Національного екологічного центру України науковці досліджували вплив підриву окупантами Каховської греблі та затоплення територій поблизу річки Інгулець. Інна Тимченко розповідає:

«Це були ботанічні заказники, поля та житлові будинки сільської місцевості. Що стосується Миколаєва, то ми разом із колегами під час дослідження оцінювали площу розливу, наслідки та збитки, які потім можуть бути доказовою базою для компенсацій від країни-агресора, від Росії», — говорить Інна Тимченко.

Перший заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков повідомив, що руйнація дамби Каховської ГЕС погіршила ситуацію з береговою смугою Намиву, тому що ніколи вода в Миколаєві не підіймалася знизу.

«Якщо вода трохи й підіймалась, то це та, яка йшла згори, і береги були природно до цього готові. А тут об’єм води, який був не день і не два, послабив берегову лінію Намиву. Це було певне випробування, яке смуга пройшла, але бачимо, що потрібно максимально швидко в найближчі роки цій береговій смузі допомагати, укріплюючи її.

Щодо оцінки в коштах, то в нас був іще довоєнний проєкт, який потрібно перераховувати, хоча й тоді це були мільйони гривень, а зараз, мабуть, десятки мільйонів, яких у Миколаєва немає. Ми хоч зараз і пробуємо донорські кошти залучити, але з цим проблема, оскільки Миколаїв у стокілометровій зоні небезпеки, капітальні роботи тут іноземними компаніями не ведуться», — повідомив нашим журналістам Віталій Луков.


Матеріали для статті підготували Світлана Коваль та Михайло Коваль.

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну