Майже на 10 мільярдів доларів кліматичних збитків завдала РФ

Майже на 10 мільярдів доларів кліматичних збитків завдала РФ

Фото: Перший Криворізький

За 18 місяців повномасштабної війни російської армії в Україні могли спричинити до 150 мільйонів тонн CO2 додаткових викидів парникових газів. Загальні кліматичні збитки, які спричинила та має компенсувати країна-агресор, оцінюються у 9,6 мільярдів доларів.

Про це редакції «Першого Криворізького» стало відомо з третього проміжного дослідження кліматичних збитків, спричинених російською війною в Україні, яке проводить Ініціатива з обліку викидів парникових газів від війни спільно з Міндовкіллям та громадською організацією Екодія.

Співавтор дослідження Микола Шлапак повідомив під час презентації, що викиди від бойових дій (переважно від споживання пального) оцінюють у 37 мільйонів тонн СО2. Ще 22,2 мільйона тонн спричинені пожежами – їх кількість зросла у 36 разів протягом першого року повномасштабної війни у порівнянні з 12 місяцями до вторгнення (йдеться про пожежі площею понад 1 га).


«Найбільше джерело викидів, пов’язаних із війною – це потенційні викиди від повоєнної відбудови пошкодженої та зруйнованої інфраструктури. За прогнозами, вони складуть аж 57 млн тонн СО2. Однак ці викиди, які особливо пов’язані з виготовленням цементу та сталі, можна скоротити на 30% чи навіть 50%, якщо стимулювати низьковуглецеву відбудову», — пишуть спеціалісти громадської організації «Екодія».
Автори дослідження зазначають, що за ці викиди та їхню шкоду для клімату, має нести відповідальність саме росія. Однак ні у міжнародній кліматичній політиці, ні в міжнародному гуманітарному праві немає чіткого способу зобов’язати її до цього.

«Ми переконані, що збитки, завдані клімату, мають бути частиною цього механізму та реєстру завданої шкоди, який розробляють під егідою Ради Європи», — каже Леннард де Клерк, провідний автор дослідження.

Для пом'якшення кліматичних збитків науковці пропонують такі способи компенсації:

  • направити кошти на відновлення знищених лісів та інші природоорієнтовані рішення, які поглинають викиди з атмосфери;
  • прискорити розгортання відновлюваної енергетики та зменшення викидів від будівництва. Цього можна досягти завдяки розумному дизайну з меншим використанням матеріалів, переробці цементу та сталі зі зруйнованих будівель, використанню низьковуглецевих цементу та сталі або альтернативних матеріалів для будівництва;
  • розвивати циркулярну економіку, виробляти матеріали всередині країни, подбати про залучення місцевих, утому числі тимчасово переміщених осіб.

Посилання скопійовано в буфер обміну