Як реалізують міську екологічну програму у Кривому Розі

Як реалізують міську екологічну програму у Кривому Розі

Фото: Перший Криворізький

За дев'ять місяців 2023 року на реалізацію криворізької програми з вирішення екологічних проблем направили майже 700 мільйонів гривень. Щодо реалізації цієї програми прозвітувало Управління екології виконкому Криворізької міської ради.

За підсумками дев'яти місяців у Кривому Розі зменшилися обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, виробництво промислової продукції та відповідно утворення промислових відходів.

Зазначимо, що із загальної суми фінансування програми 647 мільйонів гривень профінансували міські підприємства, а з міського фонду охорони навколишнього природного середовища витратили 52 мільйони гривень.



Покращення та збереження наявних водних джерел для побутового та промислового використання


В рамках програми промислові підприємства продовжують роботи по заміні зношеного обладнання, удосконалення процесів виробництва та інше. Щодо сфери охорони водного середовища за 9 місяців 2023 року було перехоплено та повернуто до системи оборотного водопостачання понад 30 мільйонів метрів кубічних дренажних й фільтраційних вод хвостосховищ.

А для запобігання забрудненню довкілля через можливі аварії:

1) коштом міського фонду охорони навколишнього природного середовища проводиться реконструкція напірних каналізаційних колекторів, за дев'ять місяців виконано монтаж 736 метрів трубопроводів та побудовано 2 колодязі у рамках проєктів «Реконструкція лівої нитки напірного каналізаційного колектору від КНС-8 до автодороги пр-т 200 річчя Кривого Рогу в Саксаганському районі міста Кривий Ріг, Дніпропетровської області»;

2) коштом міського комунального підприємства «Кривбасводоканал» виконано заміну 1 230,0 м каналізаційних мереж.
Після підриву Каховської гідроелектростанції та фактичного знищення Каховського водосховища, у Кривому Розі систематично контролюють якості води річок Інгулець та Саксагань, що є резервом для відновлення водності Південного водосховища – джерела питного водопостачання міста та населених пунктів Криворізького району.

Також за поточний період у місті проведено 106 обстежень водоохоронних зон річок Інгулець та Саксагань. Виявлено та ліквідовано 27 несанкціонованих витоків. А у рамках реалізації заходів, направлених на екологічне оздоровлення водойм міста ТОВ «МЕТІНВЕСТ – КРМЗ» виконано чистку 800 метрів берегової лінії річки Саксагань.

Вдосконалення місцевого моніторингу


У цьому році додатково до міського модулю «ЕКОМОНІТОРИНГ» підключено дані ще 6 додаткових постів підприємства «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Нагадаємо, що за дев'ять місяців у Кривому Розі також зменшилися обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, це порівняно з торішніми показниками аналогічного періоду 2022 року.

Зазначимо, що сьогодні до складу міської автоматизованої системи моніторингу за станом атмосферного повітря входить 34 пости автоматичного спостереження: 5 міських, 29 — промислових підприємств.

А інформацію щодо якості повітря у Кривому Розі публікують на офіційній сторінці аналітичного відділу у соціальній мережі Фейсбук та в телеграм-каналі «Екомоніторинг Кривий Ріг».

Щодо загальної роботи міського моніторингу, то за кошти міського фонду охорони навколишнього природного середовища станом на 1 листопада цього року відібрано 321 пробу атмосферного повітря та 1 344 проб водних об’єктів міста, 110 проб ґрунтів.

А у липні для проведення моніторингових досліджень атмосферного повітря та водойм міста було залучено пересувну станцію екологічного моніторингу КП «Центр екологічного моніторингу» Дніпропетровської обласної ради.


Озеленення та боротьба з карантинними рослинами на промтериторіях


За дев'ять місяців цього року у Кривому Розі, в рамках екологічної програми, висаджено понад 3 900 зелених насаджень, з них:

  • 480 дерев та 1 250 кущів коштом міського фонду охорони навколишнього природного середовища на територіях загального користування;
  • 1 620 зелених насаджень на територіях промислових підприємств, з них у санітарно-захисних зонах 1 156 дерев та 241 кущ.
Промисловими підприємствами для боротьби з амброзією та іншими карантинними бур'янами проведено покіс на площі 795,44 га, на площі 31,4 га впроваджено інноваційні методи.


Посилання скопійовано в буфер обміну