Які виклики постають у культурному просторі Кривого Рогу

Які виклики постають у культурному просторі Кривого Рогу

Фото: Перший Криворізький

У Кривому Розі відбулася офлайн-дискусія «126 кілометрів (не) можливостей». Під час дискусії спікери та спікерки говорили про те, що необхідно криворізьким діячам культури, щоб їхні проєкти звучали на національному та міжнародних рівнях.

Олена Гончарук — очільниця Довженко-центру. Вона народилась у Кременчуці, проте зростала у Кривому Розі. Олена розповідає, як Кривий Ріг вплинув на її становлення.

“Кривий Ріг мене формував, якоюсь мірою, кожен, хто поїхав, є не просто блудним сином чи донькою, а і амбасадором того міста, з якого він походить. Саме цей обмін може тривати або не тривати, як це буває у родині. В якийсь момент для того, щоб врятуватись і вирости, треба з родиною обірвати зв’язок, щоб потім повернутися”, — каже Олена.
Також вона зазначила зміни в культурному полі країни та вплив телебачення і влади на суспільну думку.


Гончарук звернула увагу на ситуацію з Довженко центром, який, за її словами, зазнає впливу влади та змін у країні. Вона висловила гордість за роботу центру в збереженні кінематографічної спадщини України та наголосила на важливості збереження історії та культурної пам'яті через кіно.

“Довженко-центр — це національний кіноархів, який зберігає спадщину України від початку XX століття до сьогодення. Це — пам'ять України яка належить всьому суспільству”, — наголосила Олена.
Олена вважає, що у Кривому Розі наразі обмежені можливості перегляду українського кіно через малу кількість кінотеатрів. Вона висловила надію на подальшу дискусію про це питання.

Олена Lenoczka Джуріна — мисткиня, резидентка творчого об’єднання Poroda, вона розповіла про діяльність Poroda, про перші кроки організації та їх подію Бомбідарій під час війни, яку провели у бомбосховищі, намагаючись відновити культурне життя міста.

Олена відмітила вплив повномасштабного вторгнення РФ в Україну на культурний простір міста та розповіла про зацікавленість аудиторії в подіях, які вони організовують.

“Коли спав перший шок від вторгнення і ми наважились у квітні 2022 року зробити подію в бомбосховищі. Я побачила, що потік людей не згасає, ми зрозуміли, який є запит у криворіжців на культуру”, — каже Олена.


Lenoczka наголошує на тому, що культура може бути джерелом мотивації та креативності в стресових умовах, і Poroda продовжує свою благодійну діяльність, направляючи кошти на підтримку Збройних сил України та гуманітарні потреби.

Дівчина висловила оптимізм щодо майбутнього Кривого Рогу та сподівається на розвиток культурного простору, що об'єднає різні регіони України.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну