«Щоб не відштовхували, а притягували»: художниця з Кривого Рогу розмальовує військові трофеї

«Щоб не відштовхували, а притягували»: художниця з Кривого Рогу розмальовує військові трофеї

Фото: Перший Криворізький

Художниця з Кривого Рогу Ірина Липень розмальовує військові трофеї. На її рахунку вже декілька виставок – у Кривому Розі, Івано-Франківську, Львові та Кропивницькому. Роботи продаються на аукціонах, виручені кошти з яких жінка та її чоловік витрачають на закупівлю необхідного для військових – автомобіля, генераторів тощо.

Журналістка «Першого Криворізького» поспілкувалася з художницею та її чоловіком Юрієм, який безпосередньо привозить військові трофеї.

Раніше Ірина не малювала, війна змусила. Щось звісно намагалася, але отак не захоплювалася.

«Дивилася на хлопців, як вони захищають нас. Чоловіки допомагають у свій спосіб – сильно, міцно. Я спитала себе – а що можу я?», – зауважує художниця.
Чоловік мисткині Юрій вивіз багато людей на Херсонському та Миколаївському напрямках. Спілкувався з військовими. Так в родині і з’явився той самий перший тубус.

«Він мені не подобався. Був у сажі, від нього сморід був геть неприємний. Не подобалася мені така згадка про війну», – ділиться Ірина Липень.
Це було в березні 2022 року, Юрій допомагав військовим ремонтувати танки, а той тубус лежав вдома.

«Чоловік їздить, а я той тубус викинути хочу, але не можу. Бо це для нього щось значить. Тоді кажу: давай його залишимо, але почистимо та щось з ним зробимо. Щоб він не відштовхував, а притягував. Чоловік питає: а як воно може притягнуть? Кажу – я ще не знаю», – розповідає художниця.
Далі Ірина по телебаченню побачила новини про те, що російські окупанти вбивають українських дітей. Тоді їй прийшла в голову думка, що ж намалювати.

«Спочатку хотіла на тубусі зобразити дівчинку як символ, щоб наші діти жили. Але ж є така малеча, що і загинула. Тому я вирішила намалювати дівчинку-ангелочка», – ділиться жінка.

Фото: Ірина Липень

«Це була перша робота, але я дуже старалася, вся тремтіла. В мене було таке враження, що біля мене стояла дитина. Мені було боляче її образити, щоб я не помилилася. Було важко», – зауважує мисткиня.
За словами Ірини, цього ангелочка вона старалася так вимальовувати, щоб всі відчули – це діти та наше майбутнє. Їх треба берегти, їм треба допомагати, пояснювати, що таке війна. Щоб вони не боялися. Треба показувати, що ми сильні і переможемо.

На створення першої роботи пішло дня три. Після ще декількох днів осмислення почали приходити інші ідеї, що можна ще намалювати. Ірина попросила чоловіка привези ще трофеїв.

Так Юрій потихеньку почав привозити тубуси різного розміру – є танкові порохового заряду, є тубуси «Піон», які більше метра розміром. Також доставляв і міни, уламки тощо.

«А потім з чоловіком посиділи, подумали якби отак виставити, щоб люди бачили з чого по українцях стріляють. Розмальовані вони трошки легше сприймаються, ніж вони є насправді», – розповідає Ірина.
Виставки робіт Ірини Липень «Наш дім – Україна» були вже не один раз. Перша виставка була у Кривому Розі, де були представлені перші 20 робіт.


Фото з другої виставки у Кривому Розі

Далі художницю та її чоловіка запросили до Івано-Франківська представити розмальовані трофеї. Тоді Ірина домалювала ще приблизно робіт 20. Окрім розмальованих артефактів, була вже й інсталяція великої кількості нерозмальованих військових трофеїв – як вони є, без прикрас.



«Перший раз в Івано-Франківську нас дуже тепло прийняли. Це було у червні. Прийшло дуже багато людей, в тому числі приїжджих. Залишили велику кількість відгуків. Коли виставка вже закінчувалася, то прийшли з департаменту культури та запросили нас ще на День Незалежності», – додає жінка.
Далі Ірину та Юрія запрошували із виставками до Львова, Кропивницького, які також відвідали багато людей, залишивши гарні відгуки.

Ще запрошували до Тернополя, але художниця була змушена відмовитися, бо це збігалося вже із запланованою другою виставкою в Івано-Франківську до Дня Незалежності, на якій були представлені вже біля 70 робіт Ірини Липень.

Відвідала виставку особисто і голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Оніщук.



«Загалом було до 100 робіт, але вже не тільки мої, а й діток з Херсонщини. Ми їздили туди, возили їм фарби та тубуси, щоб вони їх розмалювали. Дітям було цікаво як це малювати на тубусах, а не на папері чи листівках як зазвичай», – ділиться жінка.
А ще перед другою виставкою-аукціоном на Франківщині додали й роботи місцевих дітей із художньої школи. Перед аукціоном був флешмоб, де вони розмальовували гільзи.

Також Ірина та Юрій дали можливість дітям з криворізької художньої школи розмалювати військові трофеї. Брали участь і викладачі та студенти криворізького університету.

«Я помітила, що всі роботи дітей Херсонщини мирні. Вони малюють яскраві тубуси, природу, кавуни херсонські, соняшники в полях, лелек, квіти», — розповідає Ірина Липень.
А от діти Кривого Рогу та Івано-Франківська малюють війну.

«Там де була активна війна – їм хочеться миру. А от діти, які не бачать війни, але знають – вони уявляють її. Малюнки у них такі чорні, невеселі, важкі, хоча це ж дитячі», – додає художниця.
На аукціоні, який відбувся в Івано-Франківську після виставки виручили кошти, які Ірина та її чоловік витратили на закупівлю 2 генераторів та автомобіля для військових ЗСУ Кривого Рогу.

Також передали те, що військові ще потребували: перев’язочні матеріали, продукти, цигарки тощо.

«Аби всі такі люди були як вони. Я казав і кажу це всім – таких людей сильно мало. За рік моєї служби в танковій, вони нам сильно допомогли», – сказав телефоном військовий, підрозділ якого отримав генератори та автомобіль від Юрія та Ірини.
Ще з тих коштів, що виручили на аукціоні, подружжя обіцяло 30 % передати Івано-Франківщині.

«Коли ми запитали куди перерахувати кошти, до нас звернувся представник військових з проханням щось їм переслати. Ми додали до тих 30 % ще коштів та купили їм також 2 генератори», - ділиться чоловік художниці Юрій.
9 вересня у Галичі Івано-Франківської області відбувся ще один аукціон, куди Ірина Липень передала 2 свої роботи:

«Берегиня хліба» — символічна робота на снаряді, яким ворог обстрілює наші пшеничні поля. За основу використана гільза гармати Д20 152-го калібру з Берислава, що на Херсонщині.


Фото: Ірина Липень

«Гостинність» заввишки більше метра. Малюнок виконаний на тубусі порохового заряду САУ «Піон», що був використаний під час визволення села Снігурівка на Миколаївщині.


Фото: Ірина Липень

Після аукціону Ірина та Юрій дізналися, що «Берегиню хлібу» продали за 45 000 гривень, а «Гостинність» – за 50 000 гривень.

Також Юрій розповів, що роботи дружини є вже в Умані, Києві, Львові, Кривому Розі, на Франківщині, а також в Німеччині. На виставці у Львові трофей придбав чоловік, який вирішив спочатку показати її у шпиталі пораненим військовим, що лікуються в Німеччині. А потім продати та витратити кошти на ліки для них.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"






Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну