Історія порятунку та прилаштування тварин з Херсону в Миколаєві

Історія порятунку та прилаштування тварин з Херсону в Миколаєві

Фото: Перший Криворізький

Нещодавно в Миколаєві пройшла виставка-прилаштування тварин, яких врятували волонтери з прифронтових та деокупованих міст, сіл України. Більша кількість цих тварин з Херсонщини була врятована після руйнації Каховської гідроелектростанції.

Волонтерка Анна Куркуріна розповідає, що з початком повномасштабного вторгнення для неї всі тварини стали рідними, тож весь цей час, зокрема і після руйнації дамби, волонтерка займається прилаштуванням тварин.




«…У нас були виставки, але, знаєте, як завжди, локально, рятували своїх тварин. А коли почалась війна, то перестало існувати поняття «мої», «твої». І як тільки відбулась трагедія на Каховці, я поїхала в Херсоні першою, тому могла по-іншому…», — розповіла на виставці-прилаштуванні тварин Анна Куркуріна.


Начальниця відділу відлову КП «Центр захисту тварин» Ірина Бухонська, порадившись з директором підприємства, теж не могла залишитись осторонь екоциду після руйнації дамби, тому поїхала в Херсон, аби врятувати якомога більше тварин.

«…В перший день евакуації у нас була і коза Торпеда, її назвали, і півні, коти, собаки, тобто всі, кого ми бачили, кому потрібна була допомога. Свійських тварин вдалося прилаштувати, а от кішок і собак ми забрали до миколаївського центру. Ми дуже багато їздили. Вже, коли навіть вода почала сходити, і там був мул…», — зазначила Ірина Бухонська.


У миколаївському «Центрі захисту тварин» після евакуації тваринам надавали медичну допомогу та багатьом вдалося знайти родину. Але у центрі і сьогодні десятки тварин, які чекають на люблячих власників.



Лікарка ветеринарної клініки Анни Полянської Ксенія Копилова не мала можливості виїхати на порятунок до Херсону чи області в ті дні, але вона разом з іншими лікарями також приймали тварин: оглядали, лікували, оброблювали.

«…Для нас варіантів виїхати не було. Був варіант робити тут щось зараз. Анна Полянська вивозила тварин з Херсону з Анною Куркуріною. І ми безпосередньо у клініці допомагали: проводили лікування, аналізи, обробки, вакцинації і все, що було потрібно тваринам…» , — розповідає Ксенія Копилова.



Сьогодні у клініці живуть декілька врятованих котів та один їжак, якого також виловили волонтери у воді на Херсонщині.



«Взагалі тварин через нашу клініку проходило багато, але у нас залишилось дуже мало, тому що ми боялись зробити наш стаціонар інфекційним. Ми пролікували понад сто тварин після підриву Каховської ГЕС і ось нещодавно була виставка у Каштановому сквері притулку «Прайд» та Куркуріної, там було відсотків вісімдесят тварин цуценят, які були саме з Херсонської області, Чорнобаївки та інших», — розповіла Ксенія Копилова.

Матеріали для статті підготували Світлана Коваль та Михайло Коваль.

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну