Чому цього літа у Кривому Розі буде більше амброзії

Чому цього літа у Кривому Розі буде більше амброзії

Фото: Перший Криворізький

Руйнація Каховської ГЕС і зниження рівня води у водосховищах Криворізького району призведуть до ще однієї проблеми, такої як збільшення кількості алергенних рослин. Про це повідомив Микола Клянцко, заступник начальника обласної військової адміністрації.

«Обміління водосховища неминуче означає загибель усіх придонних організмів, що живуть у прибережній зоні. Деякі фахівці говорять, що більшість усіх організмів, які населяли Каховське водосховище загинули. Зокрема це молюски та різні види двокрилих. Зникнуть водні та прибережні рослини Каховського водосховища, а їхнє місце займуть чужорідні, зокрема й амброзія», — говорить Микола Клянцко.
Сьогодні у Криворізькому районі вода відійшла від берегів подекуди на 500–2000 метрів, тому можна говорити, що площі для проростання алергенних рослин збільшилися.

«Зона оголення дна стане найбільшим у регіоні осередком розмноження небезпечних інвазійних видів», — стверджує Микола Клянцко.
Зазначимо, що про методи боротьби зі збільшенням кількості алергенів обласна влада поки не говорить. А сезон палінації, тобто цвітіння амброзії, зовсім близько — із середини липня по жовтень.

За статистикою Міністерства охорони здоров'я кожен п'ятий українець має специфічну реакцію на пилок амброзії. Оскільки через війну в Україні є ризик збільшення кількості рослин на пошкоджених ґрунтах, це може призвести й до збільшення кількості людей з алергією.

Раніше редакція «Першого Криворізького» розповіла, що на пошкоджених ґрунтах від проходу важкої техніки, будування бліндажів, окопів та вибухів також може «оселитися» амброзія та інші алергенні рослини. Також ми ділилися порадами алерголога для зменшення симптомів алергії.


Фото: Альона Музика

Відео: Альона Музика Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну