Як планують вирішувати питання з питною водою у Мар’янському

Як планують вирішувати питання з питною водою у Мар’янському

Фото: Перший Криворізький

В селищі Мар’янське Криворізького району, що розташоване на березі Каховського водосховища, запаси питної води критичні та можуть сьогодні вже закінчитися. Про це дізналася журналістка «Першого Криворізького» під час спілкування з місцевими мешканцями, головою Зеленодольської громади Дмитром Невеселим та головою Мар’янської сільської ради Віктором Недрею.

«Зараз ситуація проблематична, але ми намагаємося контролювати її максимально. У нас проблематика лише з одним населеним пунктом, це село Мар'янське.

Цей населений пункт вже зараз буде без централізованого водопостачання, але ми розробили план підвезення води. Вже проходили цей шлях, коли після зими впав рівень води», — говорить Дмитро Невеселий.


Раніше редакція «Першого Криворізького» повідомила, що у Мар’янському на сьогодні є запаси води.


Чи готові до цього мешканці Мар’янського


Сьогодні у Мар’янському живуть приблизно 4 тисячі людей, з них 400 мешканців переселенці з Херсонської області. Майже у кожного з жителів є городи та худоба, утримання яких неабияк потребує води.

«Сьогодні питна вода є у крані. Але ми розуміємо, що це не надовго, тому зробили запаси води. Але у нас же ще є і полив городів. Ми цього року посадили багато, тому що продукти здорожчали дуже.

До підриву Каховської ГЕС у нас був індивідуальний полив, тобто мотор, який самостійно качав воду, але його не можна вже використовувати, через відтік води. Тому все загине. Бо питною водою не можна, зараз треба економити цей ресурс», — розповідає місцева мешканка Тетяна Складенко.


Нагадаємо, що підрив Каховської ГЕС вважають найбільшою екологічною катастрофою з часів Чорнобиля. Щосекунди з Каховського водосховища витікає близько 40 тисяч кубометрів води.

Також жителі Мар’янського розповіли нашій журналістці, що у багатьох є колодязі та свердловини, але на них також надії немає, тому що торішній досвід показав, що вода дуже швидко відійде, через знищення російською армією Каховської ГЕС.

Зазначимо, що Міністерство охорони здоров'я України попереджає, що масове використання колодязної води та води з неглибоких свердловин підвищує ризик захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію.

Але місцеві знайшли тимчасове розв'язання проблеми з водопостачанням у селі. За словами Тетяни Складенко, деякі люди почали власноруч робити у землі ємкості для води, які не пов'язані з підземними водами. Як саме вони виглядають журналістам нашого сайту невідомо.

Як місцева влада планує вирішувати проблему з водою


«Наш край дуже славиться родючістю. Ми вирощуємо фрукти та овочі, а це дуже пов'язано з поливом. Тобто якщо зникне вода, то в селі буде складно виживати. У нашій місцевості дуже рідко бувають опади, і за рахунок опадів не вдасться виростити той врожай», — говорить голова Мар’янської сільської ради Віктор Недря.


За словами голови Зеленодольської громади Дмитра Невеселого окрім плану з підвезення питної води у цей населений пункт також розглядається декілька варіантів, один з яких — буріння артезіанської свердловини.

«Зараз ми працюємо з міжнародними фондами, організаціями, з іншими містами для того, щоб надали водовозки. Щоб ми могли максимально швидко забезпечити населення питною водою.

А щодо ситуації свердловинам, яка може бути вирішена, то це тільки артезіанська. Але ці свердловини дуже складні з виконання, тому шукаємо експертів, які зможуть сказати чи є взагалі можливість зробити таке у Мар’янському», — говорить Дмитро Невеселий.
Також Євген Ситниченко, начальник Криворізької районної військової адміністрації, повідомив, що вони мають ще один план забезпечення питною водою місцеве населення, який не можна наразі озвучувати через безпекові питання.


Редакція «Першого Криворізького» слідкує за розвитком подій, тому більше читайте у наступних матеріалах «Першого Криворізького» у спецпроєкті Війна довкілля.

Фото: Альона Музика

Відео: Альона Музика Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну