Приходьте до “Бомбіку” і ви будете вражені: у Кривому Розі з’явився новий арт-простір

Приходьте до “Бомбіку” і ви будете вражені: у Кривому Розі з’явився новий арт-простір

Фото: Перший Криворізький

У Покровському районі Кривого Рогу під час війни з’явився новий і безпечний арт-простір “Бомбік”. Назва походить від розташування простору — воно знаходиться у бомбосховищі Час від часу у ньому проходять виставки картин, фотографій, музичні концерти, театральні вистави та майстер-класи.

24 лютого голова ОСББ у Покровському районі Світлана Остапчук із сусідами усвідомила, що почалась повномасштабна війна з РФ, зателефонувала до голови Покровського виконкому, щоб вирішити питання з укриттям. Вона, як і багато мешканців сусідніх будинків, знала, що неподалік є надійне, але занедбане бомбосховище, яке можна використовувати, як тимчасове укриття.

Бомбосховище було на балансі ПрАТ “Суха Балка”.
Світлана просила голову виконкому допомогти передати укриття мешканцям прилеглих будинків у користування та власність — вони були готові його прибрати та облаштувати.

В той же день по обіді представники “Сухої Балки” приїхали та офіційно передали це укриття у використання ОСББ — правочин скріпили актом. І вже за декілька годин мешканці чотирьох багатоповерхових будинків та мешканці прилеглого приватного сектору прибрали в укритті. Потім всі гуртом обладнали його, приносили все необхідне: воду, палети, меблі. Так тривало тиждень. Пізніше приїхали працівники ДТЕК та під'єднали електроенергію, а вже електрики, які живуть в цих будинках, повністю зробили освітлення.

“Можна сказати нам, моїм сусідам, дуже-дуже пощастило, що у нас є таке укриття”, — говорить Світлана Остапчук.

Як виникла ідея створити арт-простір


Волонтер та голова ОСББ Денис Чигирьов розповідає журналістам "Першого Криворізького", як виникла ідея перетворити бомбосховище на арт-простір.

“Світлана Остапчук розповіла, що у власності очолюваного нею ОСББ з’явилось бомбосховище, сказала, що мешканці його прибрали, що там вже не так страшно і його можна експлуатувати.
Пізніше зателефонував Павло Осіков, криворізький актор. Він шукав, де б проводити вистави. І я подумав, що було б дуже круто, якби він давав їх у бомбосховищі”, — пояснює Денис.
Денис запропонував цю ідею, всі її підтримали.

Денис Чигирьов та Світлана Остапчук

“Бомбік” об'єднує


“Бомбік” дає можливість талановитим людям — акторам, музикантам, художникам, фотографам — не втрачати під час війни зв’язок з глядачами. А ще це і підтримка криворіжців, у них є можливість відволіктись від негативу, від новин про війну, підтримати психологічне здоров’я.

“Бомбік об'єднує людей, піднімає настрій. Ми збираємо кошти, і всі вони йдуть на потреби ЗСУ. Ми звітуємо про всі зібрані суми і показуємо, на що кошти витрачені”, — пояснює Світлана Остапчук.


Зараз у “Бомбіку” триває виставка криворізького фотографа Анатолія Новака, а на протилежній від експозиції стінці мурал, який створив криворіжець Андрій Калінкін.
За півтора місяця у “Бомбіку” відбулось кілька мистецьких заходів. Виступав з моноспектаклем переселенець з Херсонщини Андрій Богун, був концерт хлопців з Херсону, кілька вистав Павла Осікова, виступ Дениса Притули з вокалісткою Мариною, поетичний вечір Ігора Бардацького.

Незабаром тут відбудеться виступ рок-гурту, майстер-клас з петриківського розпису, виставки. Криворожанка Аня Добриднєва дізналась про “Бомбік” і виявила бажання виступати.

“Ми нарощуємо можливості, піднімаємо планку. Нам буде чим вас здивувати, приходьте до бомбіку і ви будете вражені. Приходьте до нас, це прекрасна можливість гарно провести вечір, допомогти ЗСУ, познайомитись з талановитими людьми”, — закликає Світлана Остапчук криворіжців.

Вхід на заходи у “Бомбіку” вільний, але можна задоннатити будь-яку суму. Звіти про витрачені кошти і анонси найближчих заходів можна побачити на особистих сторінках Дениса Чигирьова, Світлани Остапчук та Павла Осікова у фейсбуці.


Цю публікацію було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу в партнерстві з DW Akademie. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю ІА “Перший Криворізький” та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Фото: Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну