Річка Інгулець очищується: результати липневого моніторингу

Річка Інгулець очищується: результати липневого моніторингу

Фото: Перший Криворізький

У Кривому Розі продовжують слідкувати за якістю води у річках Інгулець і Саксагань. Зокрема, 14 та 21 серпня були відібрані проби води з річок. Про це повідомляє Управління екології виконкому Криворізької міської ради.

Результати міських моніторингових досліджень, проведених у липні, дали змогу оцінити стан не лише річок Інгулець і Саксагань, але й річки Стара Саксагань та кількох ставків Металургійного району. Якість води оцінювалась за різними нормативними показниками, такими як хлориди, сульфати, сухий залишок, нітрити, нітрати, фосфати, амонійний азот, загальна жорсткість, водневий показник, розчинений кисень, а також хімічне та біохімічне споживання кисню.


Згідно з результатами досліджень, проби води річки Інгулець відповідають санітарно-гігієнічним нормам. А протягом року, за інформацією чиновників, спостерігається позитивна динаміка зниження концентрацій забруднюючих речовин, що свідчить про поступове покращення стану водойми. Важливу роль у цьому процесі відіграють попуски води з Карачунівського водосховища, які сприяють очищенню річки.

Водночас результати досліджень показали, що в пробах води з річок Саксагань, Стара Саксагань та ставків №1 та №2 Металургійного району були зафіксовані перевищення нормативів по сухому залишку, хлоридам та сульфатам. Особливо високий ступінь мінералізації був виявлений у річці Саксагань, зокрема, в районі вхідного порталу І Саксаганського тунелю на західному березі Саксаганського водосховища.

Нагадаємо, що раніше редакція нашого сайту повідомляла, у яких криворізьких водоймах можна підхопити гостру кишкову інфекцію.

Але окрім вищезазначених результатів досліджень слід зазначити, що липень цього року став найспекотнішим місяцем в історії міського моніторингу, що створило сприятливі умови для інтенсивного «цвітіння» водойм, що призводить до дефіциту кисню у воді й може негативно вплинути на мешканців водойм.

За результатами липневих вимірювань, кисневий режим у більшості водних об’єктів міста залишався задовільним, однак у двох моніторингових точках річки Інгулець було зафіксовано зниження рівня розчиненого кисню до нижче 4 мгО2/дм?.


Посилання скопійовано в буфер обміну