У яких криворізьких водоймах можна підхопити гостру кишкову інфекцію

У яких криворізьких водоймах можна підхопити гостру кишкову інфекцію

Фото: Перший Криворізький

Спеціалісти лабораторії Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб перевірили проби води, які були відібрані з річок в районі місцевих пляжів Кривого Рогу. Загалом перевіряли воду на збудників холери та гострої кишкової інфекції.

Про це редакції «Першого Криворізького» стало відомо з публікації на офіційній сторінці в соцмережі обласного центру контролю та профілактики хвороб.

В лабораторіях центру на минулому тижні дослідили на холеру 48 проб з об’єктів довкілля, у тому числі 20 проб води відкритих водоймищ та 28 проб стічної води.

У восьми пробах прісної води водоймищ виділено вібріон не О1 групи, який не викликає захворювання на холеру, але може викликати захворювання на гостру кишкову інфекцію. Такий збудник виявили у пробах води з таких криворізьких водойм та об’єктів:

  • у воді відкритого водоймища у зоні відпочинку в балці Іванівська на житловому масиві ПівдГЗК;
  • у річці Інгулець в межах криворізького парку імені Федора Мершавцева;
  • у воді відкритого водоймища у зоні відпочинку в межах вулиці Маршака.


Також небезпечний вібріон, який викликає у людей гостру кишкову інфекцію зафіксували у пробах:

  • з річки Кільчень в зоні відпочинку в межах міста Підгороднє;
  • з річки Дніпро в межах КЗК «Парк культури та відпочинку «Сагайдак» та в межах спортбази на Мандриківській косі;
  • з річки Самара в межах ТОВ «Санаторій «Курорт Орловщина» Новомосковського району та в межах дитячого пляжу КП «НККП» в Новомосковську.
Також спеціалісти Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб перевірили й проби питної води, що подається населенню області, у визначених моніторингових точках на період воєнного стану в країні. З 2 по 8 серпня цього року у лабораторії перевірили 147 проб питної води:

  • за результатами мікробіологічних досліджень всі проби відповідають нормативам, збудники інфекційних захворювань не виявлялись;
  • за результатами фізико-хімічних досліджень 86 проб з відхиленням від нормативів. Але значення цих показників є сталими протягом багатьох років, без аномальних змін.

Фото: Владислав Нестеренко

Посилання скопійовано в буфер обміну