Пожежі на Миколаївщині: причини та наслідки для довкілля

Пожежі на Миколаївщині: причини та наслідки для довкілля

Фото: Перший Криворізький

Масштабні пожежі на Миколаївщині через аномальну спеку, недбалість людей і потенційну небезпеку від детонації вибухонебезпечних предметів, які лишаються сьогодні внаслідок обстрілів із боку російської армії, — про це розповіли представники ГУ ДСНС України в Миколаївській області та Державної екологічної інспекції під час брифінгу «Пожежі в екосистемах: основні причини та наслідки».



Пожежники ГУ ДСНС у Миколаївській області гасять пожежу

З лютого 2022 року по липень 2024 було проведено вже 160 розрахунків шкоди, завданої атмосферному повітрю Миколаївської області внаслідок збройної агресії, і з них 50 розрахунків — збитки саме внаслідок пожеж, що виникли в екосистемах, говорить в. о. начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) атмосферного повітря Миколаївської області Надія Кривцун. З початку повномасштабного вторгнення одним із основних напрямів діяльності екологічної інспекції є розрахунок збитків, спричинених військовою агресією. Інформація щодня направляється до оперативного штабу при Державній екологічній інспекції України для фіксації, упорядкування інформації та формування єдиного реєстру збитків довкіллю.


Надія Кривцун, виконуюча обов'язки начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) атмосферного повітря Миколаївської області

«Загальна сума цієї шкоди від горіння лісів, полів із врожаєм, пожнивних залишків сухостою вже сягнула майже 22,5 мільярда гривень. Обрахована площа пожеж від обстрілів досягла майже 5 тисяч гектар. Маса викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря становить 2,7 мільйона тонн», — зазначає Надія Кривцун.

Екоінспекторка повідомляє, що підвищення температури повітря теж спричиняє пожежі в екосистемах.


Вогнеборець ліквідовує пожежу

«За даними оперативної інформації, яка надходить до Державної екологічної інспекції від головного управління ДСНС, за останні тижні зафіксовано десятки фактів горіння пожнивних залишків лісосмуг, сухостою, чагарників, очерету», — каже Надія Кривцун.

За словами в. о. начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) атмосферного повітря Миколаївської області Надії Кривцун, ще однією причиною пожеж є людський фактор, а саме — необережне поводження з вогнем або навмисний підпал, спалювання сухої рослинності, сміття.

«Особливо вражають дійсно масштаби цих пожеж і відсутність екологічної свідомості громадян. Наслідки для довкілля від пожеж екосистем є вкрай небезпечні. Вони є причиною зниження водорегулюючої ґрунтозахисної санітарно-гігієнічної, кліматичної та протиерозійної ролі лісу в природних екосистемах», — розповідає екоінспекторка.

До складу диму входять пил, окис азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Крім того, димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найбільш отруйних речовин. Такі пожежі призводять до руйнування ґрунтового покриву, загибелі ґрунтоутворюючих мікроорганізмів.



Владислав Ліптуга, головний інспектор відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Миколаївській області (праворуч, під час брифінгу)

Владислав Ліптуга, головний інспектор відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Миколаївській області, говорить, що вони спільно з органами влади та представниками лісового господарства проводять роз’яснювальну роботу в лісових масивах на відкритих територіях, екосистемах тощо.

«З початку року було проведено більше тисячі профілактичних заходів, де громадянам було вказано про дотримання правил пожежної безпеки і наголошено, що за порушення правил пожежної безпеки в екосистемах лісу передбачена адміністративна відповідальність. Але, на жаль, як показує статистика, саме нехтування громадянами всіх правил є причиною більшості пожеж. Ми створили моніторингові групи, які за допомогою БПЛА, скажем так, дивляться обстановку, яка склалася в кожному районі», — повідомляє Владислав Ліптуга.


Фото: Владислав Нестеренко Світлана Коваль

Відео: Михайло Коваль

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну