Обміління річки Саксагань: Міндовкілля назвало можливі причини та рішення

Обміління річки Саксагань: Міндовкілля назвало можливі причини та рішення

Фото: Перший Криворізький

У Дніпропетровській області у річки Саксагань значно зменшився рівень води. З такою проблемою звернулись до Міндовкілля мешканці сіл Саксагань та Чумаки Кам’янського району. Про це повідомили на офіційному сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

25 липня заступниця Міністра Олена Крамаренко провела виїзну робочу нараду у селі Саксагань. Також робоча група провела огляд річки.

«Слід зазначити, що Кресівське водосховище, розташоване на річці Саксагань та є джерелом наповнення Південного водосховища – джерела питного водопостачання 70% міста Кривий Ріг та Криворізького району. Інших джерел його наповнення не існує. Крім того, через аномальні температури збільшилась інтенсивність випаровування, що в комплексі призводить до обміління річки Саксагань та зменшення рівнів води у колодязях місцевих жителів», — повідомила Олена Крамаренко.


Раніше редакція «Першого Криворізького» писала про масовий мор риби у каналі неподалік від Кресівського водосховища в Кривому Розі.

За результатами виїзної наради було прийнято рішення, що Саксаганська територіальна громада найближчим часом напрацює шляхи підключення жителів сіл Саксагань до системи централізованого водопостачання, а
Кам’янська РДА забезпечить підвізною питною водою жителів сіл. Держводагентство та Держекоінспекція створять комісію за участі представників ОМС для обстеження верхів’я річки з метою виявлення безхазяйних гідротехнічних споруд, водних об’єктів, розташованих в басейні річки та виявлення фактів несанкціонованого водокористування та розорювання прибережних захисних смуг річки.

Також під час наради сформували звернення до Криворізької міської ради щодо приведення у належний стан інженерних мереж (комунікацій) централізованого водопостачання, що дозволить забезпечити раціональне та ощадливе використання водних ресурсів.

Зазначимо, що Олена Крамаренко пов’язує зменшення рівні води в річці з наслідками підриву Каховської ГЕС.

Чому річку Саксагань у Кривому Розі вже 6 років не можуть розчистити

Посилання скопійовано в буфер обміну