Чому річку Саксагань у Кривому Розі вже 6 років не можуть розчистити

Чому річку Саксагань у Кривому Розі вже 6 років не можуть розчистити

Фото: Перший Криворізький

У 2018 році криворізькі чиновники ініціювали розроблення проєкту «Поліпшення гідрологічного режиму та екологічного стану річки Саксагань в межах Кривого Рогу Дніпропетровської області — капітальний ремонт», в рамках цього проєкту планували розчищення русла річки Саксагань в Покровському та Саксаганському районах міста. Але цього не сталося, тому журналісти «Першого Криворізького» поцікавились у чиновників, що стало причиною не реалізації проєкту та чи відтермінований він у часі взагалі.

У відповіді на інформаційний запит заступниця начальника Управління екології Криворізької міської ради Світлана Охотнікова відповіла, що у червні 2019 року проєкт розчищення русла річки Саксагань в Кривому Розі був затверджений Департаментом екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації. А у 2022 році Регіональним офісом планувалось розпочати реалізацію проєкту, але через повномасштабний наступ РФ реалізацію проєкту призупинили.





Але не все так погано, тому що криворізькі чиновники включили проєкт розчищування русла Саксагань до Плану заходів на 2024-2027 роки з реалізації Стратегії регіонального розвитку Дніпропетровської області на період до 2027 року. Також було направлено пропозиції до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державного агентства водних ресурсів України, щодо включення зазначеного проєкту до Плану заходів управління річковим басейном Нижнього Дніпра, що є складовим Плану управління річковим басейном Дніпра на 2025-2030 роки.

Нагадаємо, що за даними Держекоінспекції України та Міндовкілля на кінець 2023 року агресії Росія завдала збитків на суму понад 82,2 млрд гривень унаслідок техногенного забруднення, засмічення вод і самовільного користування водними ресурсами. Тому питання очищення річок України доволі гостро стане і після закінчення війни російських окупантів в Україні.

Редакція нашого сайту продовжує слідкувати за розвитком подій, тому про початок реалізації вищеозначеного проєкту повідомимо у наступних матеріалах.

Посилання скопійовано в буфер обміну