Суди розглядають 4 справи, пов’язані з міською владою Кривого Рогу

Суди розглядають 4 справи, пов’язані з міською владою Кривого Рогу

Фото: Перший Криворізький

Криворізькі активісти подали до різних судів 4 справи, які пов’язані з міськими питаннями. Зокрема, позови стосуються створення Ради оборони міста і призначення її головою Олександра Вілкула, створення в нібито позазаконний спосіб ТРК «Рудана», а також перейменування деяких вулиць.

Про це редакції «Першого Криворізького» розповів голова громадської організації «Справедливий Кривбас» Валерій Романов.

Влітку 2023 року активісти громадської організації «Справедливий Кривбас» подали заяву, а активісти організації «Євромайдан-Кривий Ріг» — звернення громадян до Верховної Ради України, аби нардепи пояснили ситуацію щодо Олександра Вілкула, який спочатку називав себе головою військової адміністрації міста, а потім — головою Ради оборони Кривого Рогу.

Однак, за словами Валерія, Верховна Рада їм нічого не відповіла та ніяк не відреагувала. Тому вони звернулися до Верховного Суду, який провів 6 судових засідань у режимі відеоконференції через Довгинцівський суд. Але представниця Верховної Ради заявила, що Рада не обов’язково має відповідати на звернення громадян. А Верховний Суд підтвердив це.

Голова організації «Справедливий Кривбас» посилається на статтю 40 Конституції України та на Закон «Про звернення громадян», у яких ідеться про те, що органи державної влади, які отримали звернення громадян, зобов’язані його розглянути та дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

«А тепер ми звернулися до Великої Палати з апеляційною скаргою і вимагаємо, щоб Велика Палата скасувала рішення Верховного Суду та зобов’язала Верховну Раду відповісти нам по суті нашої заяви», — говорить Валерій.

У результаті 27 червня 2024 року Велика Палата відкрила апеляційне провадження у справі №990/5/24, яке будуть розглядати 18 суддів. Активісти мають намір бути присутніми на судовому засіданні в режимі відеоконференції через один із криворізьких судів.

Нагадаємо, офіційно виконувачем обов’язків міського голови наразі є Юрій Вілкул, який зайняв цю посаду після того, як від неї відмовився Олександр Котляр («Слуга Народу»). Це сталось після смерті міського голови Костянтина Павлова.

Справа щодо призначення Олександра Вілкула на посаду голови Ради оборони Кривого Рогу


Друга судова справа розглядається в Дніпропетровському окружному адміністративному суді щодо скасування рішення виконкому Криворізької міськради про створення Ради оборони Кривого Рогу та призначення на посаду голови Ради Олександра Вілкула.

Минулого тижня в суді начальник юридичного управління виконкому Криворізької міської ради Максим Кудін нібито підтвердив, що рішення про створення військової адміністрації Кривого Рогу було незаконним і актом індивідуальної дії. Редакція не мала нагоди переконатись у цьому особисто. Утім це стверджує голова громадської організації «Справедливий Кривбас» Валерій Романов. У разі, якщо сказане нашим співбесідником розтлумачене неправильно, редакція готова внести зміни в текст. Знайти контакти і зв’язатись із самим Максимом Кудіним редакції не вдалось.

Справа щодо скасування рішення виконкому про створення ТРК «Рудана»


У третьому позові розглядатиметься скасування рішення виконкому Криворізької міської ради щодо створення ТРК «Рудана»,яка підпорядковується Криворізькій міській раді та фінансується з її бюджету. За словами Валерія, телерадіокомпанію утворили в 1993 році в позазаконний спосіб.

У 2023 році активісти звернулись у Довгинцівський районний суд із позовом проти «Рудани» з приводу того, що ТРК поширювала недостовірну інформацію про «начальника військової адміністрації Кривого Рогу Вілкула». Під час розгляду позову їм надали рішення про створення «Рудани» виконкомом міськради.

«Але за тими та за сьогоднішніми законами створювати комунікаційні комунальні підприємства, зокрема ТРК “Рудана”, може тільки міська рада. До сьогоднішнього дня рішення міськради про створення ТРК "Рудана" немає», — сказав активіст Валерій Романов.

Наразі редакція «Першого Криворізького» не володіє документом, який би підтверджував чи спростовував ці слова. Ми звернулися до міської ради міста за інформацією про створення ТРК «Рудана». Після отримання відповіді, ми оновимо інформацію в статті.

Тоді позов криворіжців пройшов 7 інстанцій — включно з Верховним Судом. Однак вони програли у всіх 7, адже, за словами Валерія, суд першої апеляційної інстанції змінив предмет спору.

«Ми заявляли про те, що поширювалася недостовірна інформація, а судді навмисно зробили так, що нібито ми намагалися оскаржувати, що поширення інформації про Вілкула порушує нашу ділову репутацію, права, гідності і так далі», — говорить Валерій Романов.

Тому наразі готується ще одна справа до адміністративного суду про скасування рішення виконкому Криворізької міськради від 1993 року про утворення «Рудани».

«Тобто ми скасовуємо саме рішення про утворення “Рудани”. Цей нормативно-правовий акт не дійсний через те, що прийнятий неналежним органом. Якби тоді її утворила міська рада, питання б не було. Але її утворив виконком, а він таких повноважень не мав», — зауважив активіст.

Позов щодо перейменування частини вулиць


Також зараз готується ще один позов проти рішення виконкому міської ради Кривого Рогу про перейменування декількох вулицьзгідно із законом про декомунізацію.

«У Кривому Розі перейменували 6 вулиць назвами, які пов’язані з Чечнею, і немає жодної вулиці, назва якої пов’язана з Революцією Гідності або з Небесною Сотнею», — говорить Валерій.

Редакція проглянула перейменування топонімів у 2024 році і знайшла лише вулицю Сурикова, яку перейменували на вулицю Небесної Сотні. Водночас із 2014 року багато топонімів перейменували на честь загиблих Героїв України, князів, гетьманів, а також загальними назвами, як-от Героїв АТО, Гідності і Свободи, Героїнь і на честь криворізьких бригад.

Так, тільки в січні 2024 року під час перейменування 268 топонімів Кривого Рогу 20 із них назвали на честь полеглих захисників родом із Криворіжжя. Хоча ця тема стала предметом для широкої дискусії громадськості, частина депутатів не підтримувала таке перейменування. Згодом, після громадського тиску, таки деякі вулиці отримали назви на честь полеглих військових.

Довідка:


Нагадаємо, що відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року «Про утворення військових адміністрацій» у країні створюють обласні та районні військові адміністрації. Відповідно голови обласних та районних держадміністрацій мали стати головами військових адміністрацій.

У квітні 2023 року редакція «Першого Криворізького» надсилала запит в Офіс Президента з проханням надати копії документів про створення Ради оборони міста і документів, які б підтверджували обрання її головою Олександра Вілкула. Однак Офіс Президента перенаправив запит до виконкому Криворізької міської ради.



Своєю чергою, виконком посилається на статтю 6 Закону України «Про введення воєнного стану в Україні», де говориться про створення обласними та органами місцевого самоврядування рад оборони. Тому, за відповіддю виконкому, 25 лютого 2022 року утворили Раду оборони міста Кривого Рогу.

Окрім того, виконком відмовився надіслати копію документа про створення Ради оборони міста. Вони послались на те, що це є службова інформація, яка стосується заходів у сфері оборони.

Редакція цікавилась, чи є пан Вілкул посадовою особою. Виконком відповів, що ні, а відтак і посадова інструкція не створювалась. Тобто за що саме відповідає і до чого саме має доступ Олександр Вілкул, громадськості достеменно не відомо. Водночас криворіжці та криворожанки регулярно бачать його на різного роду офіційних заходах, як-то вручення нагород військовим, огляд укриттів у навчальних закладах, на відкритті та/або інспекції інфраструктурних об’єктів, на місцях ракетних ударів тощо.

На початку березня 2023 року голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак сказав «Першому Криворізькому», що Рада оборони міста Кривого Рогу — громадська організація, головою якої є Олександр Вілкул. Однак журналісти не знайшли інформації про таку громадську організацію у відкритому доступі.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну