Міськрада Кривого Рогу не підтримує петиції про перейменування вулиць на честь загиблих військових

Міськрада Кривого Рогу не підтримує петиції про перейменування вулиць на честь загиблих військових

Фото: Перший Криворізький

Криворізька міська рада не підтримує петиції про перейменування вулиць та інших об'єктів на честь загиблих військових з Кривого Рогу. Вже декілька таких петицій, які набрали необхідну кількість голосів, не підтримали у міській раді.

Ігноруються також рішення робочих груп про перейменування вулиць на честь загиблих на війні з Росією наших земляків. Мова йде про вшанування пам'яті криворіжців Миколи Бондаренка, Єгора Біркуна, Олексія Різниченка, Івана Покідька, Олега Основи, Михайла Жолобова, Дмитра Стельмаха. Вони загинули, захищаючи Україну від російських окупантів.

Засідання міськради з початку повномасштабного вторгнення проходять у закритому режимі. На голосуваннях про (не)підтримання подібних петицій переважна більшість депутатів — «Блок Вілкула УП», «За Кривбас! За Україну», «Європейська солідарність» і «Слуга народу» — зазвичай або взагалі не голосують, або утримуються.

Ми чули різні аргументи від місцевих депутатів: хтось говорить про «місто-цвинтар», хтось просто відповідає, що «не на часі, війна ще не закінчилась», хтось — що не варто називати вулиці на честь окремих військових, краще надавати перевагу узагальненим назвам військових формувань. Наприклад, у жовтні у Кривому Розі вулицю Свірська Покровського району перейменували на честь 227-го автомобільного батальйону. 200 жителів вулиці перед цим проголосували про перейменування цієї вулиці на честь їхнього загиблого сусіда — командира танкової роти Олега Основи, який загинув на східному напрямку.


Таким чином Криворізька міскрада проігнорувала результати громадських слухань, на яких проголосували «за» перейменування на честь Основи. Схожа ситуація відбувається з петиціями: петиції криворіжців і криворожанок про бажання перейменувати вулиці на честь загиблих захисників Олексія Різниченка, Михайла Жолобова, Єгора Біркуна, Дмитра Стельмаха й Івана Покідька не приймають без пояснень причини.

Родичі загиблих і небайдужі містяни пишуть запити, щоб зрозуміти причину відмови підтримати петицію і отримають відписки наступного змісту:







Одночасно з відмовою перейменовувати вулиці на честь загиблих захисників у місті розглядають можливість перейменування однієї з гімназій міста на честь Олександра Голякова — полковника Національної гвардії України, який має досить скандальну репутацію. Молодь Кривого Рогу організувала пікет «Мій герой Іван — не регіонал» з проханням перейменувати цю гімназію на честь її випускника Івана Покідька, який загинув на війні з російськими окупантами 9 березня 2022 року. Петиція набрала необхідну кількість голосів і не була підтримана міською радою.

Матері загиблого нацгвардійця Миколи Бондаренка місцеві депутатки й депутат у відповіді на запит написали, що до теми перейменування повернуться вже після завершення воєнного стану.








Рідні і близькі загиблих захисників з Кривого Рогу, а також небайдужі містяни планують й надалі боротись за збереження пам'яті про криворіжців, які полягли, захищаючи нас. Приєднуйтесь до групи «Місто Героїв» у фейсбук і слідкуйте за подальшими новинами на 1kr.ua

Про людей, які віддали свої життя за нас із вами, читайте в розділі про російсько-українську війну.

Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну