Меморіальні дошки для Героїв: Кривий Ріг виділяє бюджетні кошти

Меморіальні дошки для Героїв: Кривий Ріг виділяє бюджетні кошти

Фото: Перший Криворізький

Криворіжці можуть встановити меморіальні таблички загиблим на війні Героям коштом міського бюджету. Для цього чиновники у 2024 році виділили майже 4 мільйони гривень. Кому дістався підряд і як встановити пам’ятні дошки, читайте в матеріалі «Першого Криворізького».

9 січня 2024 року Управління культури виконкому Криворізької міської ради оголосило відкриті торги на придбання меморіальних дошок зі встановленням. Очікувана вартість — 2 мільйони гривень.

За ці кошти підрядник мав виготовити та встановити 400 меморіальних дошок з написами та зображеннями, що увічнюють пам’ять про загиблих захисників і захисниць України), завдовжки 70 см, завширшки 50 см і завтовшки 3 см. Матеріал — граніт чорний.
У вартість товару повинні входити доставка, установка, вантажні роботи і прибирання будівельного сміття.
Оформлення меморіальної дошки (портрет, текст) здійснюється відповідно до вимог замовника і затвердженого ескізу. Замовник повинен надати ескіз за 15 днів до встановлення.
10 червня управління культури знов оголосило торги на придбання 400 меморіальних дошок. Очікувана вартість становила 2 мільйони 20 тисяч гривень.
В обох тендерах єдиним учасником і відповідно переможцем стало товариство з обмеженою відповідальністю «Паритет буд КР».

У січні пропозиція товариства становила один мільйон 980 тисяч гривень, відповідно вартість однієї дошки — 4 950 гривень.
У червні — 2 мільйони гривень, вартість однієї меморіальної дошки — 5 тисяч гривень.
За даними аналітичної платформи Youcontrol, ТОВ «Паритет буд КР» зареєстроване у квітні 2023 року в селі Степове Криворізького району.
Власник фірми — Олександр Левченко, який також володіє кількома новоствореними товариствами, які виграють тендери в Кривому Розі.

ТОВ «Паритет буд КР» від часу створення отримало замовлень від криворізьких установ на суму 9 мільйонів 476 тисяч 146 гривень.

Як у Кривому Розі встановити меморіальну дошку загиблому Герою

На запит редакції «Першого Криворізького» щодо того, як встановити меморіальну дошку коштом міського бюджету, відповіла виконувачка обов’язків начальника управління культури Ірина Задунайчук-Гай.

Щоб встановити пам’ятну дошку на честь загиблого захисника або захисниці, близьким людям необхідно подати клопотання на Міську комісію з питань збереження, утримання та встановлення пам’ятних знаків у Кривому Розі.

У клопотанні необхідно зазначити:
  • місце розташування дошки та його адресу;
  • джерела фінансування та пропозиції щодо балансового обліку дошки.
До клопотання потрібно додати:
  • копії документів, що підтверджують факт участі загиблого в обороні України у зв’язку з військовою агресією РФ проти України;
  • документи, що підтверджують факт навчання або роботи в Кривому Розі захисника, на честь якого встановлюється меморіальна дошка на будівлі, де він навчався або працював;
  • лист-згоду однієї з близьких осіб захисника, пам’ять про якого увічнюється;
  • лист-згоду власника (балансоутримувача) будівлі на встановлення дошки;
  • ескізний проєкт меморіальної дошки за єдиною формою;
  • ескізний проєкт меморіальної дошки з урахуванням оточуючого середовища;
  • портретне зображення загиблого в електронному вигляді.
Алгоритм дій
  1. Клопотання та вищезазначений пакет документів подається до Міської комісії з питань збереження, утримання та встановлення пам’ятних знаків.
  2. Після опрацювання документи подаються на розгляд до архітектурно-містобудівної ради.
  3. Управління культури готує проєкт рішення виконкому міськради.
  4. Виконком Криворізької міськради приймає відповідне рішення.
  5. Пам’ятна дошка встановлюється та передається на балансовий облік.
Меморіальні дошки коштом Криворізької громади встановлюються лише на будівлях комунальної та державної власності за місцем роботи чи навчання загиблого захисника або захисниці.

У разі виникнення додаткових питань телефонуйте за номером 92 03 33.

Як ще можна увічнити пам’ять про загиблих захисників і захисниць у Кривому Розі

Куби пам’яті

Криворізька громадська організація «RED HUB» встановлює на проспекті Поштовому «Куби пам’яті», на яких розміщено по 4 банери, на кожному — світлина та коротка інформація про загиблого військовослужбовця з Кривого Рогу.Щоб додати портрет Героя до меморіалу «Куби Пам’яті», необхідно заповнити форму. Собівартість одного банера на кубі — близько 1250 гривень, але розмір і доцільність внеску визначаєте ви самостійно. Банка для благодійного внеску (Монобанк 5375 4112 1124 0531).


Народна стела Героїв

Народну стелу Героїв створили криворізькі волонтери та активісти у 2014 році. Стела розташована на кільці 95 кварталу.
Волонтери розробили спеціальну форму, через яку родини загиблих можуть подавати інформацію про своїх рідних. Фото та інформація про Героя згодом з’явиться на Стелі.


«Перший Криворізький» у розділі Історія Кривого Рогу публікує меморіали загиблих захисників.
Повідомте нам, якщо втратили на війні близьку людину, заповніть гугл-форму.
Напишіть нам у чат-бот або на пошту [email protected] про встановлення пам’ятної дошки, аби ми висвітлили цю подію та увічнили пам’ять про Героя.

Посилання скопійовано в буфер обміну