Народна стела Героїв: вічна пам’ять і боротьба за її збереження

Народна стела Героїв: вічна пам’ять і боротьба за її збереження

Фото: Перший Криворізький

Криворіжці вшановують своїх героїв, які віддали життя за Україну. Однією з таких ініціатив стала Народна стела Героїв на 95 кварталі. Цю стелу створили у 2014 році спільним зусиллям криворізьких волонтерів та активістів.
Саме на 95 кварталі взимку 2013 року збирались активісти Євромайдану.

«Звідси почався Майдан, звідси почалась боротьба за волю України, тут збирались свідомі люди, звідси починалась боротьба за вільну Україну в Кривому Розі», — розповідає журналістам «Першого Криворізького» Надія Гайдук, мама військовослужбовця Іллі Гайдука, який загинув у збитому російськими диверсантами літаку Іл-76 на Луганщині.


Саме в липні 2014 року, коли був збитий літак з українськими воїнами, серед яких були шестеро криворіжців, була створена Народна стела Героїв.

«95 квартал був місцем криворізького Майдану, і родини загиблих прийшли сюди зі світлинами своїх дітей. Пройшла акція, люди розповідали про своїх дітей, багатьох ми знали. Вони були активними майданівцями і тут, і в Києві. Так народилася стела», — розповідає доброволець батальйону «Кривбас» Володимир Фоміцький.

Світлини, які спочатку принесли рідні загиблих, швидко вигоріли на сонці, тому волонтери надрукували нові фото, із захистом від вигоряння. Також криворіжці власним коштом ремонтують, фарбують і прибирають навколо стели.
За словами Володимира, місцева влада ігнорує Народну стелу.

«Вони жодного разу тут не з’явились за всі ці роки. Були звернення депутатів, щоб узяли стелу Героїв на обслуговування, щоб громада виділяла кошти на ремонти, на прибирання. Цього нема. Сміття не прибирають, трава росте», — каже Володимир.
Усе це криворіжці роблять самі. Двічі стелу ламало буревієм, її доводилось ремонтувати волонтерам.

У 2014 році криворізька влада встановила у сквері Героїв поруч з виконкомом Металургійного району меморіальну дошку, проте криворіжці продовжують збиратись на мітинги, віче та для вшанування пам’яті загиблих саме на 95 кварталі поруч з народною стелою Героїв.

Катерина Станкевич — сестра загиблого військового медика Олексія Різниченка та голова неформального об’єднання «Місто Героїв», яке бореться за гідне вшанування полеглих. Поза своєю громадською діяльністю дівчина працює проєктною менеджеркою в ІТ-компанії.


Разом з іншими волонтерами Катерина робить усе, щоб додавати нові фото загиблих Героїв на Народну стелу.

«Ми вважаємо, що герої повномасштабної війни також заслуговують на те, щоб їхні фото були на цій дошці», — говорить Катерина.
Активісти розробили спеціальну форму, через яку родини загиблих можуть подавати інформацію про своїх рідних. Важливо зазначити, що ця інформація є абсолютно захищеною, її не передають жодним третім особам. Наразі формою вже скористались родини 87 загиблих Героїв.

Крім того, волонтери збирають кошти для догляду за стелою. Багато людей вже долучилися до цієї ініціативи і роблять донати, проте проєкт ще потребує фінансової підтримки для закупівлі матеріалів і монтажу стели.
Однією з головних особливостей Народної стели Героїв є те, що вона була створена за кошти і зусиллями звичайних людей, волонтерів та активістів.

«Я не думаю, що є сенс передавати стелу на баланс міста або району, бо її основна фішка — вона народна. Тут фотографії наших рідних, особисті фотографії. Це народний монумент, і це його основний привілей. Вона нікому не належить, ніхто не може на ній пропіаритись, сказати, які ми молодці, поставили тут стелу. Люди самі скинулися грошима, самі все зробили, пофарбували», — вважає Катерина.
Формально ця стела не є законною, однак вона має величезне значення для громади та вшанування пам’яті загиблих військових.
«Справжнє, воно є справжнє. Біль, що гинуть хлопці, що поповнюється ця стела», — говорить Надія Гайдук.
Цей проєкт став можливим завдяки об’єднаним зусиллям громади, волонтерів та активістів, і продовжує існувати завдяки їхній невтомній роботі. Народна стела Героїв є свідченням сили спільноти і пам’яті про тих, хто зробив найбільшу жертву заради своєї Батьківщини.

Щоб допомогти встановити нові блоки на стелі Героїв, можна задонатити за реквізитами:

Народна Стела Героїв,

5375 4112 0761 9474.

Посилання на банку.



Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну