Хто буде пилососити доріжки в криворізьких парках?

Хто буде пилососити доріжки в криворізьких парках?

Фото: Перший Криворізький

Криворізьке комунальне підприємство «Парк культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького» замовило послуги з прибирання та підмітання доріжок у парках і прибирання на інших об’єктах благоустрою міста.

На це було виділено 10 мільйонів гривень. Переможцем тендера стала фірма, яка була зареєстрована кілька місяців тому, але вже активно виграє багатомільйонні тендери від криворізьких комунальних підприємств.

Про це повідомляє «Перший Криворізький», посилаючись на сайт держзакупівель Prozorro.

У кінці лютого КП «Парк культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького» в особі директора Романа Катриченка підписало договір із ТОВ «Парк авеню КР» в особі директора Олександра Левченка на суму 9 928 573,68 гривень на послуги з прибирання та підмітання доріжок у парках і прибирання на інших об’єктах благоустрою міста.

Зазначимо, що це вперше комунальне підприємство замовляє подібні послуги, згідно з інформацією на сайті держзакупівель.



За договором «Парк авеню КР» протягом 2024 року має прибирати й підмітати доріжки в криворізьких парках і на інших об’єктах благоустрою міста, що перебувають на балансовому обліку підприємства:
  • парку імені Богдана Хмельницького;
  • 1-й частині парку імені Федора Мершавцева;
  • 2-й частині парку імені Федора Мершавцева;
  • районному парку Героїв;
  • дитячому парку імені Юрія Гагаріна;
У тендерній документації замовника вказана площа території, яку необхідно прибирати:
  • площа доріжок у парках, які підлягають прибиранню, — 141 500 м2;
  • площа дитячих і спортивних майданчиків, яка підлягає прибиранню, — 1330 м2.

У договорі прописані зобов’язання фірми — переможця тендера:
  • наявність техніки та персоналу відповідної кваліфікації;
  • чітке дотримання режимів і графіків прибирання та підмітання;
  • забезпечення належного санітарного стану території, що прибирається;
  • обов’язкове забезпечення вивезення зметів і сміття на полігон у м. Кривий Ріг;
  • очищення від ґрунту та порослі трави території вздовж бордюрів тротуарів у парках із боку тротуару;
  • дотримання природоохоронного та санітарного законодавства.
ТОВ «Парк авеню КР», засновником якого є Олександр Левченко, було єдиним претендентом на 10-мільйонний тендер від криворізького КП. З цією ТОВкою ми знайомили своїх читачів раніше, коли повідомляли про закупівлю ще одного комунального підприємства «Сансервіс».

Фірма надала необхідні для участі в тендері довідки. Наприклад, довідку про те, що переможець тендера не пропонує, не дає будь-якій службовій особі замовника, іншого державного органу винагороду в будь-якій формі з метою вплинути на рішення щодо визначення переможця закупівлі, що переможець тендера не внесений до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, переможець тендера не був засуджений за хабарництво, шахрайство, відмивання коштів, не пов’язаний з учасниками закупівлі та керівником замовника, не є банкрутом та інше.


Для участі в тендері ТОВ «Парк авеню КР» надало копію договору з ТОВ «Екоспецтранс» на надання послуг із поводження з твердими побутовими відходами на полігоні ТПВ. За цим договором ціна послуг за 1 м3 поводження з ТПВ становить 28,5 грн.

Загальний об’єм відходів, що планується передати на захоронення на полігоні, — 3 000 м3. Загальна сума договору на момент його укладання — 85 500 грн.



Як і для участі в тендері КП «Сансервіс», фірма Олександра Левченка отримує послуги та орендує транспортні засоби для виконання умов договору у ФОП Шемпелєв Володимир Олександрович, ТОВ «Тайм крістал» і ФОП Лушов Сергій Юрійович.



Так, «Парк авеню КР» уклала 1 лютого 2024 року договір із ТОВ «Тайм крістал» (засновником якого також є Олександр Левченко) про надання послуг:
  • вакуумної підмітально-прибиральної машини (вартість — 435 грн/год.);
  • підмітально-прибиральної машини (вартість — 435 грн/год.);
  • вуличного дорожнього електричного пилососа (7,41 грн/год.)





Своєю чергою, ТОВ «Тайм крістал» 14 грудня 2023 року орендувало транспортні засоби в ТОВ «Сіті драйв КР».


За інформацією аналітичної платформи YouControl фірму заснувала в серпні 2023 року Раїса Васільєва, а керівником вказано Руслана Лазоренка.

Усіх трьох людей, крім цього тендера, поєднує також ТОВ «Транс-буд-сервіс-КР», де Олександр Левченко, Руслан Лазоренко і Раїса Васільєва — кінцеві бенефіціарні власники.


У договорі між КП «Парк культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького» і ТОВ «Парк авеню КР» міститься договірна ціна на послуги, де вказано, що прямі витрати становлять 6 988 464 грн. З цієї суми 2 490 900 грн — заробітна плата, а 4 497 564 грн — вартість експлуатації машин і механізмів.


Серед машин, які будуть використовуватись для прибирання парків:
  • дорожній пилосмок;
  • великотоннажні транспортні засоби або інші технологічні транспортні засоби — підмітально-прибиральні машини;
  • підмітально-прибиральні машини (з дорожніми щітками).
Також будуть використовуватись автомобілі для перевезення робітників, інструментів, дорожніх знаків, огороджень. Крім цього, будуть автомобілі для перевезення сміття.


Отже, новостворена фірма «Парк авеню КР» отримала вже другий тендер від криворізьких комунальних підприємств. Для обох КП ці тендери були нетипові, адже раніше, за інформацією сайту Prozorro, подібні закупівлі не оголошувались.

Ми звернулись з інформаційним запитом до директора комунального підприємства “Парк культури і відпочинку імені Богдана Хмельницького” Романа Катриченка і запитали, хто раніше займався прибиранням парків, які вказані в тендері, коли й чому вони вирішили в 2024 році віддати обслуговування цих об’єктів на аутсорс.

У відповіді на редакційний запит Роман Катриченко повідомив, що протягом останніх років прибирання вказаних парків здійснювалось силами комунального підприємства, переважно ручним способом, оскільки у КП немає необхідної техніки.

Рішення щодо залучення іншого підприємства до надання послуг із часткового прибирання та підмітання доріжок у парках, прийнято при формуванні проєктних показників бюджету на 2024 рік.

Роман Катриченко наголосив, що за умовами договору, переможець тендеру буде надавати послуги саме з використанням техніки, якої немає у наявності на підприємстві. Крім того, послуги з прибирання та підмітання доріжок в парках стороннім підприємством здійснюються лише на частині території парків, а решту території, як і в минулих роках, обслуговуються силами працівників КП.

Таким чином, фірма Олександра Левченка за перші два місяці 2024 року отримала тендерів від криворізьких КП на суму 19 882 705 грн.






Зазначимо, що засновник ТОВ «Парк авеню КР» Олександр Левченко має ще кілька фірм, які також отримують гроші на тендерах, де зазвичай виступають єдиними претендентами.

За даними аналітичної платформи YouControl, 9 жовтня 2023 року було зареєстровано ТОВ «Тайм крістал», де Олександр Левченко указаний кінцевим бенефіціарним власником.

Нагадаємо, що ця фірма, крім того, що здає в оренду ТОВ «Парк авеню КР» орендовану спецтехніку, виграє тендери Департаменту розвитку інфраструктури міста. Так, 10 січня фірма виграла тендер на утримання кладовищ вартістю 38 мільйонів 483 тисячі 369 гривень.

12 квітня 2023 року Олександр Левченко зареєстрував ТОВ «Паритет буд КР». Фірма зі статутним капіталом 3 000 грн у 2023 році виграла чотири тендери на суму 5 мільйонів 496 тисяч 146 грн та вже у 2024 році виграла тендер на 1 мільйон 980 тисяч грн.
Серед цих тендерів були такі:

  • послуги з поточного ремонту покриття доріжок у сквері площі Привокзальної від КП «Сансервіс»;
  • послуги з поточного ремонту покриття доріжок у сквері станції Кривий Ріг-Головний від КП «Сансервіс»;
  • меморіальні дошки зі встановленням від Управління культури виконкому Криворізької міськради;
  • капітальний ремонт найпростішого укриття в підвалі нежитлового приміщення виконавчого комітету Центрально-Міської районної у місті ради від Центрально-Міського райвиконкому;
  • меморіальні дошки (іменні таблички) зі встановленням 400 штук від Управління культури виконкому Криворізької міськради.
Ця фірма також фігурувала в нашому іншому аналітичному тексті.

6 квітня 2023 року було зареєстровано ТОВ «Транс-буд-сервіс-КР» зі статутним капіталом 1 500 грн. Наразі Олександр Левченко вказаний як кінцевий бенефіціарний власник.

У 2024 році ця фірма вже виграла два тендери від Департаменту розвитку інфраструктури міста виконкому Криворізької міськради на загальну суму 26 мільйонів 312 тисяч 385 грн. На цю суму «Транс-буд-сервіс-КР» має надавати послуги з утримання мобільних туалетних кабін (біотуалетів).

9 жовтня 2023 року було зареєстровано ТОВ «Роял транс груп» зі статутним капіталом 3 000 грн. Основний вид діяльності — організування поховань і надання суміжних послуг. Кінцевим бенефіціарним власником наразі є Олександр Левченко.

Про цю фірму та її успіх у першому ж аукціоні ми вже писали на нашому сайті. ТОВка-новачок отримала тендер від Департаменту розвитку інфраструктури міста майже на 10 мільйонів.

Додамо, що Олександр Левченко ще в травні 2023 року був указаний керівником ТОВ «Еталон-КР». Ця фірма була заснована 22 лютого 2022 року і отримала за останні два роки 8 тендерів від Департаменту розвитку інфраструктури міста. Усі вони стосувались ремонту або утримання біотуалетів.

Олександр Левченко припинив діяльність двох своїх ФОПів, які займались «Іншими видами роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах» і «Роздрібною торгівлею з лотків і на ринках іншими товарами».

Зараз у нього є діючий ФОП, який у 2023 році виграв два тендери на косіння газонів і викошування амброзії в Управління житлово-комунального господарства та капітального будівництва Вознесенської міської ради та Виконкому Новоолександрівської сільради на загальну суму 606 тисяч 350 грн.

Переглянувши інформацію про засновника ТОВ «Парк авеню КР» Олександра Левченка, бачимо, що починаючи з минулого року чоловік заснував кілька фірм, які стали регулярно вигравати багатомільйонні тендери від місцевої влади та комунальних підприємств.

У 2023 році Олександр Левченко заснував 5 ТОВок, і всі вони майже одразу вигравали тендери від місцевої влади та комунальних підприємств на загальну суму 101 мільйонів 790 тисяч 248 грн. Наприклад:

«Парк авеню КР» на суму 19 мільйонів 882 тисячі 705 грн.



«Транс-буд-сервіс-КР» на суму 26 мільйонів 177 тисяч 628 грн.



«Паритет буд КР» на суму 7 мільйонів 476 тисяч 146 грн.


«Тайм крістал» на суму 38 мільйонів 483 тисячі 369 грн.



«Роял транс групп» на суму 9 мільйонів 770 тисяч 400 грн.




Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну