У Кривому Розі відкрили вуличну бібліотеку на честь загиблого Героя Олексія Різниченко

У Кривому Розі відкрили вуличну бібліотеку на честь загиблого Героя Олексія Різниченко

Фото: Перший Криворізький

30 червня на 30-річчя Олексія Різниченко у Парку Щастя, що знаходиться на мікрорайоні Східний-2 Кривого Рогу, родина загиблого відкрила вуличну бібліотеку.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького».

Родина Олексія вирішила відкрити вуличну бібліотеку через те, що він дуже любив читати.

«Він завжди був зайнятим читанням і в поїзді, і в громадському транспорті, і у будь-яку вільну хвилину. У нього були і електронні книжки, і на телефоні були одні, а на електронній книжці інші», — розповідає сестра загиблого Катерина.
Рідні вірять, що завдяки цій бібліотеці можна зробити світ кращим, таким, якого Олексій прагнув, за який він боровся все життя, допомагаючи людям як у цивільному житті, так і на фронті.

Для сім'ї Олексія збереження пам'яті і меморіалізація — це більше, ніж меморіальні дошки.

«Бібліотека - це є продовження його ідеї про кращий світ, про те, як зробити особистість більш розвиненою, більш класною, цікавою. Так він розвивав себе і так ми хочемо розвивати суспільство навколо», — говорить Катерина.


У вуличній бібліотеці представлені книжки з домашньої бібліотеки родини Олексія, подарункові книжки від друзів сім'ї та родичів, а також деякі куплені книжки. Вони розраховані на різні категорії людей, однак, здебільшого для підлітків.

«Підлітки — це ті люди, які будуть творити наше майбутнє і ми вже зараз маємо піклуватися про те, що відбувається в них в голові», — підкреслила сестра загиблого Героя.

Окрім того, ця бібліотека — буккросинг. Адже будь-хто може взяти книжку, почитати та повернути її протягом 2 тижнів. А також будь-хто може поповнити бібліотеку.

Наразі на її поличках немає книжок, які читав Олексій, адже вони є важливими для родини і є сімейною реліквією.

Усі книжки вуличної бібліотеки проштамповані. Також криворіжців просять не забирати їх у свою приватну бібліотеку, адже це є важливим для сім'ї Олексія та для розвитку проєкту.


Також під час відкриття бібліотеки мати загиблого, Тетяна, розповіла про кілька книжок, які читав Олексій. Серед них перша його книжка — «Чудо дерево», також «Нарис історії Київської землі від смерті Ярослава до кінця XIV сторіччя», «Дорога до свободи: Бесіди з Кахою Бендукідзе» і остання книжка, яку знайшли у рюкзаку, який повертали з фронту разом з речами загиблого — «Пташка співоча».



Загалом Олексій полюбляв читати різну літературу від автобіографій до економіки, від політології до географії та історії.

«Ми віримо в те, що усі ці частинки "би" — міг би, хотів би, зробив би, — їх дуже легко перетворити на реальні дії і таким чином продовжити життя людині. Бо закінчення земного життя — це не є закінченням життя як такого. Ми віримо, що його можна продовжувати через такі маленькі дії», — каже Катерина.
Також, якщо книжок буде дуже багато, родина Олексія планує відкрити ще одну вуличну бібліотеку.

«Ми будемо дуже вдячними, якщо ці двері не будуть стояти зачиненими, якщо люди будуть приходити брати читати та приносити свої книжки», — підкреслила Тетяна Різниченко.
Нагадаємо, у березні цього року на фасаді Криворізької гімназії №91 відкрили меморіальну дошку на честь Героя, а раніше криворізька міська рада не підтримала петицію про перейменування вулиці на честь Олексія Різниченко.



Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну