Енергетична незалежність: як Миколаївщина адаптується до відключень електроенергії

Енергетична незалежність: як Миколаївщина адаптується до відключень електроенергії

Фото: Перший Криворізький

Через регулярні відключення електроенергії по всій країні, які виникли внаслідок обстрілів із боку російської армії по критичній інфраструктурі, збільшився попит на альтернативні джерела енергії. Про це розповів журналістам «Першого Криворізького» співзасновник ГО «Центр житлового фонду та розвитку підприємств» Юрій Гусаков.

Енергетика України зазнала чималих збитків через повномасштабне вторгнення РФ, зокрема прямих збитків у розмірі $16,1 млрд і непрямих фінансових втрат на $56,5 млрд. Про це свідчать дослідження аналітичної команди Київської школи економіки. Крім того, варто зауважити про потреби у відновленні повністю зруйнованих об’єктів, реконструкція яких вартує $50,5 млрд. За час повномасштабного вторгнення російська армія окупувала найбільшу атомну електростанцію в Європі — Запорізьку АЕС. Варто нагадати, що окупанти повністю зруйнували Каховську ГЕС та Дніпровську, а також Трипільську та Зміївську ТЕС.

«Обстріли йдуть по Україні, і це зачепило і Миколаїв локально, і Херсонську, Миколаївську область. А як зачепило? Є зараз дуже підвищений попит на сонячні станції, на панелі, на зарядні станції. Завдати шкоди обстрілами, якщо система централізована, простіше, а якщо вона децентралізована і системи вливаються в локальні точки генерації, то вона стає більш маневровою та незалежною від воєнного фактора», — каже співзасновник ГО «Центр житлового фонду та розвитку підприємств» Юрій Гусаков.

Співзасновник ГО «Центр житлового фонду та розвитку підприємств» Юрій Гусаков

Юрій Гусаков розповідає, що сьогодні є запити від районних адміністрацій, бюджетних установ, наприклад, таких як лікарні, школи, санаторії, диспансери. На них встановлюють станції здебільшого за грантові кошти й за умов або стовідсоткового фінансування, або співфінансування з донорами. Це один напрям. Також встановлюють станції різні типи підприємств.


Сонячна панель

«Бізнес, який собі ставить станції, має дві мети: з одного боку, це економія через подорожчання тарифів, а з іншого боку, це забезпечення операційної діяльності під час блекаутів. Щоб, якщо це склад, то щоб холодильники не зупинялись, якщо це виробництво, щоб виробництво не зупинялося. Це другий такий напрям. Третій напрям — це сектор приватний: приватні будинки, багатоповерхівки. Для приватних будинків це здебільшого рішення автономних електростанцій або змішаного типу, коли можна і по зеленому тарифу працювати, і забезпечувати свій будинок. І зараз новий напрям — це для багатоповерхівок», — повідомляє співзасновник ГО «Центр житлового фонду та розвитку підприємств» Юрій Гусаков.
Завершення проєкту будівництва сонячної електростанції в селі Зайчевське (фото: Solar Service)
За словами Юрія Гусакова, програма державного фонду енергоефективності «Гріндім» надає компенсації для багатоповерхівок, якщо там є ОСББ. Зараз сформувалися три таких великих кластери: це бюджетні об’єкти, де залучені грантові кошти і пряме фінансування різних міжнародних фондів; другий — це підприємства, які можуть використовувати пільгове кредитування за програмою «Доступні кредити 5–7–9»; і це багатоповерхівки та приватні будинки, тут теж кожен тип об’єкта може користуватися своїм типом грантів.


Встановлення гібридної сонячної станції для безперебійного живлення основного медичного обладнання амбулаторії Херсонської області

«Сонячні панелі однозначно екологічніші за теплові станції, де використовують вугілля або якісь інші види твердого палива. Але знову ж таки цю генерацію треба добирати більш швидкими темпами, бо генерація на теплових станціях досить висока, щоб можна було казати про її заміщення сонячними, і заміщення швидке. Тобто заміщувати можна, це більш екологічно, але для цього потрібні час, ресурси або якась тотальна державна програма», — зазначає Юрій Гусаков.
Ситуація з відновленням енергосистем Дніпропетровщини та Миколаївщини: звідки беруть кошти й чи почали відбудову


Відео: Михайло Коваль

Редактор: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну