Ситуація з відновленням енергосистем Дніпропетровщини та Миколаївщини: звідки беруть кошти й чи почали відбудову

Ситуація з відновленням енергосистем Дніпропетровщини та Миколаївщини: звідки беруть кошти й чи почали відбудову

Фото: Перший Криворізький

«Зима торік запам’яталася масовими ворожими атаками на українські енергооб’єкти і відповідно блекаутами. За перший рік повномасштабного вторгнення ворог пошкодив або окупував 50% енергосистеми країни.

Але ще до 2024 року почалася робота з відновлення енергосистем, тому редакція «Першого Криворізького» поцікавилася в енергокомпаній Дніпропетровщини та Миколаївщини, на якому етапі відбудова зруйнованого й удосконалення старих електромереж перебуває зараз.

Збитки енергосистеми України внаслідок війни Росії в Україні — без урахування руйнації Каховської ГЕС — сягнули понад 10 мільярдів доларів. При цьому потужність електрогенерації в Україні скоротилася майже на 50% у порівнянні з рівнем до 2022 року.

Але попри пошкоджені внаслідок обстрілів електромережі сьогодні в більшості міст і сіл Дніпропетровщини та Миколаївщини ситуація зі світлом контрольована, графіки відключення не вводяться. Деякі проблеми створила лише нещодавня негода.

Яка ситуація з відновленням енергосистем України


Інвестиції в нову генерацію, зменшення вразливості енергосистеми та декарбонізація — це головні поради українських і міжнародних енергетиків під час обговорення відбудови енергомереж України, які зруйнував ворог.

Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький повідомив під час міжнародної конференції Ukrainian Energy Security Dialogue у Києві, що для розв’язання проблеми нестачі електроенергії потрібно зосередитися не лише на ремонті наявних енергоблоків і зміцненні енергосистеми, але й на залученні інвестицій для побудови нової генерації.

«Потрібно переходити до усвідомлення того, що нескінченно ремонтувати багато разів пошкоджену і вже давно застарілу генерацію може бути технічно неможливо. Нам потрібно зараз зосередити зусилля в середньостроковій перспективі на тому, щоб залучити інвестиції саме в нову генерацію», — розповів керівник «Укренерго».

Однак для повної відбудови нової генерації Україні потрібна міжнародна допомога, тому що, окрім відновлення звичайних потужностей, за вимогами Євросоюзу необхідно буде суттєво розширити використання саме зеленої енергетики.

До початку повномасштабної війни Росії в Україні відновлювана енергетика (ВДЕ) мала загальну потужність близько 10 ГВт. більшість її об’єктів збудували до 2020 року — у період, коли діяв високий зелений тариф, який влітку 2022 року знизили депутати, прийнявши законопроєкт №3658.

Уже після початку війни багато об’єктів ВДЕ опинилися в окупації, у регіонах, де тривають активні бої, та в прифронтових областях. За оцінкою Міністерства енергетики України, до кінця жовтня 2022 року з експлуатації довелося вивести близько 75% вітрових і 45–50% сонячних станцій, левова частка яких розташована на півдні України.

Але у 2023 році відновили роботу два об’єкти: деокупована Трифонівська сонячна електростанція (СЕС, 10 МВт) компанії ДТЕК і Тилігульська вітряна електростанція (ВЕС, проєктна потужність — 114 МВт) на Миколаївщині. За словами власників станції, для відновлення було залучене фінансування переважно від іноземних інвесторів і від підтримуваних різними державами міжнародних фінансових установ.




Тилігульська ВЕС
Автор фото: ДТЕК
У ДТЕК Дніпровські електромережі впевнені, що кожен такий новий об’єкт — це внесок у проходження складної зими та трансформацію української енергетики.

«Попри війну і зосередження всіх зусиль компанії на відновленні зруйнованого ворогом обладнання ми продовжуємо наші проєкти розвитку мереж, що дозволять підключати та використовувати об’єкти зеленої генерації. За 2023 рік ДТЕК Дніпровські електромережі підключила в Дніпропетровській області понад 360 сонячних електростанцій загальною потужністю майже 34 МВт. Це наш внесок у реалізацію урядового плану трансформації української енергетики, побудову надійної, гнучкої та ефективної інфраструктури електромереж і створення сприятливого середовища для розвитку просьюмерів», — підкреслив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

Загалом від початку діяльності на Дніпропетровщині компанія вже підключила до мереж майже 7,5 тисяч об’єктів зеленої генерації (сонячних, вітряних, біогазових і біомасових станцій) загальною потужністю 878 МВт. До прикладу, цієї потужності достатньо для забезпечення електроенергією всього Дніпра та ще трьох великих промислових міст — Кривого Рогу, Кам’янського, Павлограда.

Також відомо, що станом на грудень 2023 року загальний обсяг зобов’язань донорів щодо внесків у так званий Ukraine Energy Support Fund сягає майже 400 мільйонів євро. Обсяг коштів, щодо яких підписано договори та завершено закупівлі, перевищує 100 мільйонів доларів.

У Кабінеті Міністрів України пояснюють, що Ukraine Energy Support Fund уже отримав гроші від 18 державних і приватних спонсорів із різних країн. Решту суми становлять анонсовані й офіційно оформлені внески, які очікуються найближчим часом.

А в Міненерго діє робоча група з організації гуманітарної допомоги в енергетиці, яка займається зверненнями підприємств ПЕК щодо необхідного обладнання. Закупівлю такого обладнання здійснює Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) відповідно до міжнародних стандартів прозорості. Уже підписано договори про закупівлі на суму майже 114 млн євро.

Фонд надає підтримку критичній інфраструктурі та громадам, які постраждали від російської агресії, за допомогою сонячних енергетичних рішень. Основний акцент робиться на забезпеченні освітніх закладів і медичних установ гібридними сонячними станціями із системами зберігання енергії.

За словами заступника директора секретаріату європейського Енергетичного співтовариства Дірка Бушле, зараз донори рішуче налаштовані інвестувати у відновлення енергетики України. Такі інвестиції можуть вийти за межі ремонту пошкоджених об?єктів — ітиметься про нові сонячні електростанції, швидке створення нових проєктів, ймовірно, також про системи зберігання електроенергії в промислових масштабах.

Сьогодні Україна демонструє відкритість для приватних інвестицій. Але для їх залучення нам треба пройти шлях розробки й упровадження нових проєктів щодо зелених ініціатив, наприклад енергетичних проєктів, спрямованих на декарбонізацію. Такі інвестпроєкти мають показувати, що Україна — надійний партнер для Європи в досягненні глобальної мети зменшення викидів.

Безперебійна електростанція в миколаївському медцентрі


У Миколаївському модульному лікувально-діагностичному центрі було встановлено сонячну електростанцію спеціалістами компанії «Solar Service». Для встановлення сонячної електростанції медцентр залучив кілька видів джерел отримання коштів: міська влада, міжнародні організації.

Менеджер із ведення проєктів будівництва сонячних електростанцій компанії «Solar Service» Павло Степанов говорить, що сонячну станцію на території медцентру встановили для виконання двох основних задач. Перша з них — заміщення власного споживання електроенергії, тобто коли світить сонце, станція генерує електричну енергію, яка розповсюджується по лікарні й закриває споживання безпосередньо самої лікарні.

Наприклад, споживання лікарні — 10 кВт/год, сонце генерує 5 кВт/год, тож лікарня бере з міської мережі 5 кВт і від сонця 5 кВт, але за кіловати від сонця лікарня нічого не платить, тому вони вже є зекономленими. Друга задача — це безперебійне живлення конкретних відділень.



Автор фото: Solar Service
«Мається на увазі, коли вимикається світло, то в кожній лікарні є відділення, у яких стоїть чутливе до цього обладнання, що при відключенні і повторному запуску потребує певного часу, аби повернутися в робочий процес. А цей час може бути цінним, зважаючи на те, що це лікарня і люди, які лікуються, не мають чекати. Тож навіть секунда перемикання може мати серйозні наслідки», — говорить Павло.


Також у миколаївському медцентрі встановили Tesla Power Wall (літій-іонний акумулятор), щоб скоротити час перемикання на резервну лінію для безперебійної роботи обладнання. Такі системи не генерують енергію від сонця, як, наприклад, гібридні сонячні станції, але головне, що вони виконують свої конкретні функції, спрямовані на перемикання на резерв.



Tesla Poer Wall
Автор фото: Solar System

Павло Степанов пояснив, що спеціалісти компанії також можуть допомогти установам або закладам стати учасниками грантових програм для отримання коштів на встановлення сонячних електростанцій та систем збереження енергії.

Усі звільнені села та міста Миколаївщини заживлені


Уже майже два роки триває повномасштабне вторгнення, і стільки ж акціонерне товариство «Миколаївобленерго» працює в умовах постійної небезпеки руйнувань енергетичної інфраструктури Миколаївщини: спочатку від обстрілів, а після звільнення від російських окупантів частини області — від мінної загрози. Працівники підприємства гинули й отримували поранення внаслідок обстрілів або ж підривів на мінах, які в деокупованих селах лишили росіяни.


Фотографія АТ «Миколаївобленерго»

Після найважчої зими 2022–2023 років, за словами фахівців АТ «Миколаївобленерго», стало зрозуміло, що вони мають акумулювати всі наявні засоби та сили для ліквідації руйнувань і пошкоджень, які зазнали електромережі Миколаївської області в ході активних бойових дій (подекуди ступінь їхнього пошкодження сягав 80%).

Сьогодні всі звільнені міста і села Миколаївщини заживлено, за зверненням споживачів, які повертаються у власні домівки, проводиться підключення окремих домогосподарств. Але якщо власники відсутні, електропостачання не відновлюється з міркувань безпеки, пояснили редакції нашого сайту в «Миколаївобленерго».
На початку травня 2022 року в «Миколаївобленерго» приблизні збитки, які можна було попередньо оцінити, становили понад 350 мільйонів гривень. Але на території регіону йдуть бойові дії, й повністю оцінити масштаб руйнувань не може ніхто. З початку 2023 року співробітники акціонерного товариства відремонтували 168 і замінили 63 силових трансформатори.

І щойно вдалося подолати основні руйнування після ворожих обстрілів, як випробуванням для енергетичної інфраструктури Миколаївщини стала негода.



Автор фото: АТ «Миколаївобленерго»

Для подолання наслідків негоди на Миколаївщині АТ «Миколаївобленерго» знайшло рішення та долучило бригади з інших регіонів:

  • ПАТ «Черкасиобленерго» (надало 4 бригади з автовишками та бурильно-крановими установками);
  • ДТЕК Одеські електромережі та АТ «Хмельницькобленерго» (надали по 2 бригади зі спецтехнікою);
  • ПАТ «Запоріжжяобленерго»;
  • «Харківобленерго»;
  • ВАТ «Тернопільобленерго» (долучило власні бригади та спецтехніку).

Дніпропетровщина


У Дніпропетровській області також продовжується робота з ліквідації пошкоджень електромереж. З початку повномасштабного вторгнення працівники ДТЕК Дніпровські електромережі відновили 532 пошкоджених енергооб’єкти (підстанції та розподільчі пункти) та електролінії різного класу напруги — це 99% усіх пошкоджених об’єктів за цей період.

«Найчастіше зазнають пошкоджень через обстріли повітряні лінії 0,4 та 6 кВ. Деякі з них доводилося відновлювати вже понад 20 разів. Є лінія-“рекордсмен”, що живить три прибережних села навпроти Енергодару, — її лагодили вже 47 разів.

Одне з наймасштабніших пошкоджень було в серпні та червні цього року — після прильотів керованих ракет по Кривому Рогу. Серйозних руйнувань зазнали дві великі високовольтні повітряні лінії 150 кВ. Енергетики ДТЕК Дніпровські електромережі працювали цілодобово, щоб якомога швидше повернути світло всім родинам. Відновити кожну з ліній вдалося за три дні», — повідомили редакції «Першого Криворізького» фахівці ДТЕК Дніпровські електромережі.

Також фахівці розповіли, що сьогодні швидкість відновлення мереж після обстрілів залежить від двох факторів:

  • безпечності проведення таких робіт для працівників. Будь-які відновлювальні роботи відбуваються лише після дозволу та допуску від Збройних сил України і призупинення обстрілів;
  • масштабів пошкоджень електрообладнання. На час відновлення впливає те, наскільки пошкоджені опори, лінії та підстанції.
Фінансування ремонтних та інвестиційних програм залежить від рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. У ДТЕК пояснюють, що ніхто в компанії не може спрогнозувати, а отже, й закласти до бюджету кошти, потрібні на ліквідацію наслідків ракетних і дронових атак на енергоінфраструктуру, тому відновлення енергетичної системи є додатковим фінансовим навантаженням на компанії.

Але попри це з початку повномасштабного вторгнення енергетики повернули світло в домівки понад 1,2 мільйона родин, зокрема лише за минулий рік — понад 419 тисячам родин Дніпропетровщини.

Процес відбудови в країні вже розпочався, хоча ще триває повномасштабна війна, ворог продовжує знищувати інфраструктуру України, зокрема й енергетичну. Як кажуть представники енергетичних компаній Дніпропетровщини та Миколаївщини, роботи багато, але є великі шанси, що енергетика стане провідною галуззю в Україні. І саме це створить можливості для інтеграції України в ЄС.



Матеріали для статті також готували Світлана Коваль та Михайло Коваль.

Цей матеріал є частиною спецпроєкту про відновлення України. Проєкт реалізовано ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.


Посилання скопійовано в буфер обміну