Їхня боротьба: російський політик спалював українські книжки на тимчасово окупованому Запоріжжі

Їхня боротьба: російський політик спалював українські книжки на тимчасово окупованому Запоріжжі

Фото: Перший Криворізький

Так званий «сенатор» тимчасово окупованої частини Запорізької області, російський неонацист та колишній директор роскосмосу Дмітрій Рогозін дав інтерв’ю білоруському пропагандисту Григорію Азарьонку, в якому розповів, як спалював українські книжки у місцевих школах.
«Пам'ятаєте, коли за часів Гітлера фашисти почали спалювати книги на багаттях? Я прямо сам згріб це все в мішок, облив бензином та підпалив», — розповів Рогозін.

Він стверджує, що спалював книги про Гітлера та український націоналізм у Запорізькій області.

«Юність Гітлера, Mein Kampf — то це взагалі настільний посібник [в українських школах та бібліотеках]. Історія всього цього українського націоналізму у таких гарних картинках», — каже російський політик.


рогозин неонацист

У вересні 2023 так званий губернатор тимчасово окупованої росіянами Запорізької області Євген Балицький призначив Рогозіна «сенатором».

У січні цього року Рогозін передав у бібліотеки Токмаку російські книжки: дорослу та дитячу літературу російських авторів, книжки з мистецтва та історії РФ.

Читайте також: Від Рєпіна до Куїнджі: Художники і художниці, яких привласнила Росія

Дмітрій Рогозін є фігурантом бази даних «Миротворець», неодноразово виказував расистські, ксенофобні вислови. Був співзасновником російської партії «Родіна», яку звинувачували у ксенофобських настроях у РФ.

Хоча Рогозін нібито на словах засуджує нацистський режим (якого в Україні немає), але вчиняє, як колись робили його прибічники. Саме зі спалення неугодних книжок почали свою справу нацисти 91 рік тому.

Також у своєму Telegram-каналі окупант та неонацист Рогозін написав: «Цього разу треба докорінно випалити все це українство. Разом з їхньою оптимістичною літературою, маячною історією, людожерством "давніх укров", захопленням фашистською "естетикою" та холуйством перед Заходом. Спалити, щоби духу не залишилося».

рогозин неонацист

Читайте також: Україні вдалося реабілітувати свастику в очах вільного світу: росіяни поширюють фейкову цитату міністерки закордонних справ Німеччини

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну