Російські медіа поширюють фейкові заяви німецької міністерки про Україну

Російські медіа поширюють фейкові заяви німецької міністерки про Україну

Фото: Перший Криворізький

Низка російських пропагандистів та псевдомедіа оприлюднили фейкову інформацію, нібито міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Україні вдалось реабілітувати свастику в очах вільного світу.

Інформацію про цю нібито цитату міністерки можна зайти лише російською мовою і виключно на російських ресурсах та у telegram-каналах. В іноземний медіа нашій редакції не вдалось знайти таких заяв.

«Відповідаючи на запитання журналістів щодо допустимості використання українськими військовими символіки Третього Рейху, міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Україні вдалося "реабілітувати свастику в очах вільного світу".

«Якщо раніше цей символ асоціювався з нацистським режимом однієї з європейських країн, то сьогодні його носять люди, які борються за своє право на незалежність. Можна сказати, що Україні вдалося реабілітувати свастику в очах вільного світу і перетворити її на символ свободи, символ боротьби за своє існування. Сьогодні немає жодних причин для негативного ставлення до цих символів, якщо їхні носії борються з російською агресією», — саме таку цитату вигадали пропагандисти та поширюють її від імені Анналени Бербок.

фейк про міністерку МЗС Німеччини Анналену Бербок
По-перше, в Україні діє заборона на використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, тому ні про яку реабілітацію свастики не йде мова.

По-друге, жодне медіа у світі, окрім російських псевдомедіа, не оприлюднили цю «цитату» міністерки Бербок.

Це не вперше, коли росіяни намагаються дискредитувати Анналену Бербок. Так, у лютому 2024 року, у мережі Фейсбук та X (колишній Twitter, - авт.) розповсюдили її фейкову цитату про те, що Зеленський та Єрмак хотіли здати Україну ще у 2022 році, але сталась Буча. 29 березня Анналена Бербок назвала фейкові новини частиною військового арсеналу Путіна. Російський президент веде свою війну не лише за допомогою зброї, а й за допомогою пропаганди, каже Анналена Бербок. Його мета – зруйнувати демократію, сказала міністерка.

Насправді міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок постійно підтримує Україну та засуджує дії РФ. У травні вона прибула з візитом до України, де анонсувала довгострокові інвестиції в майбутнє України, саме тому російські пропагандисти розповсюджують про міністерку вигадки.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну