Фейк про плакати із Зеленським у Кривому Розі

Фейк про плакати із Зеленським у Кривому Розі

Фото: Перший Криворізький

У проросійських телеграм-каналах пропагандисти розповсюджують неправдиву інформацію про те, що на вулицях Кривого Рогу з’явились плакати з Володимиром Зеленським із написом «Якщо працівники українського цирку будуть заброньовані від мобілізації, чому Зеленський досі є верховним головнокомандувачем? Іди на циркову арену!»


Цей фейк оприлюднив проросійський блогер, фігурант бази «Миротворець» Максим Шихалєєв. Зараз Шихалєєв, більш відомий під псевдонімом «Шейх Тамір», перебуває в тимчасово окупованому Росією Криму.

Читайте також: Захопив владу і планує втекти у США: свіжий топ фейків про Зеленського

На сайті «Миротворець» його називають зрадником Батьківщини, пособником російських загарбників і терористів, а також звинувачують у замаху на суверенітет і територіальну цілісність України.

Фото, яке оприлюднив Шихалєєв, може бути зроблене будь-де, адже неможливо визначити місто по фрагментах стіни, на якій розташовано плакат.

За допомогою сервісу зворотного пошуку по картинці reverseimagesearch.com ми виявили, що автором зображення є росіянин Іван Шилов, який працює в REGNUM — російській загальнонаціональній онлайн-агенції, яка поширює пропаганду з Росії та зарубіжжя. REGNUM пише про регіони Росії, а також сусідні країни Європи, Центральної Азії та Південного Кавказу.

Уперше малюнок Шилова із Зеленським з’явився на REGNUM у серпні 2019 року.



Такими вкидами пропагандисти намагаються підірвати суспільну довіру до президента і налаштувати українців проти Володимира Зеленського.

Також російський агітпроп хоче поставити під сумнів легітимність Володимира Зеленського вже протягом декількох місяців.
Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики України дійсно визнало Криворізький державний цирк критично важливим для України, тож його працівники отримали бронь від мобілізації.

Посилання скопійовано в буфер обміну