Початок історії митця Микити Грудєва: у Кривому Розі пройшла виставка-перформанс з гравюрами

Початок історії митця Микити Грудєва: у Кривому Розі пройшла виставка-перформанс з гравюрами

Фото: Перший Криворізький

У місті відбулась виставка-перформанс «Артефакти», на якій представили гравюри криворізького митця Микити Грудєва.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького».

Виставка-перформанс проходила в невеликій темній кімнаті та тривала 15 хвилин. Коли люди зайняли свої місця, двері закрилися і в повній темряві митець грав на музичному інструменті хангу. По черзі перемикалися гравюри, поки двоє інших митців ходили довкола них, звертаючи увагу спостерігачів на різні деталі.

Наприкінці ввімкнули всі гравюри та показали людям плакат з написом «У вас є тільки 3 хвилини». В цей час люди мали змогу роздивитися всі гравюри та прочитати опис до них.



Кураторка Микити та співзасновниця галереї Світлана Ткаченко розповіла, що першу гравюру Микита створив у 2019 році, останню — у 2024. Кожна гравюра — це початок нової історії, нової експозиції. «Скіфська пектораль» — початок історії про скіфське золото, «Натараджа» — історія про індійські артефакти, «Маска Агамемнона» — про погребальні маски й так далі.
«Ми наразі спостерігаємо за початком історії митця Микити Грудєва, йому 24 роки й він на старті свого мистецького життя, в пошуках. 4 гравюри вже були представлені в музеї в Івано-Франківську, а 4 — нові й представлені вперше», — додає Світлана.


Митець Микита Грудєв розповів, що почав малювати приблизно в 12 років, тоді його цікавили олійні акрилові фарби, пейзажі та натюрморти. Гравюрою почав займатися з 2019 року в 19-річному віці.
«Перші 3-4 роботи я зробив невеликого формату, а зараз приступив робити конкретну серію «Артефакти». Наразі це 8 гравюр, які присвячені різним культурам світу, давнім цивілізаціям, а взагалі ця серія почалася зі скіфської пекторалі, а саме з України», — доповнює Микита.
Відвідувач перформансу Назар Кудін, який працює вчителем історії зазначив, що роботи дуже точно передані, якщо брати з погляду графіки.
«В цілому задум, що життя — це як коло — дуже по-філософськи та дає їжу для роздумів, так би мовити», — додав Назар.


Режисер театру одного актора AVE та театру «Шум» Павло Осіков, який ставив перформанс розповів з якими труднощами він з командою зіштовхнувся під час підготовки до перформансу:
«Ми подумали, що якщо гравюри світяться, то звісно треба зробити темряву, також треба було, щоб гравюри мигали, щоб це було дійсно автентично. Тому ми спаяли велику кількість дротів та під'єднали до пульта. Цікавою задачею було поєднати технічну складову і мистецтво. Музичний інструмент ханг доповнював перформанс».


Відвідувачка Марія Кітченко сказала, що спочатку не зрозуміла чому художник так довго працював над картинами, але вона роздивилася його роботи, побачила кропітку роботу та змінила свою думку.
«Я особисто як художниця не люблю витрачати дуже багато часу на свої роботи, але якщо ми говоримо про ці гравюри, то воно того дійсно варте. Перформанс гарно презентував роботи», - додає Марія.


Після того, як всі відвідувачі проглянули перформанс, у великій залі влаштували обмін зворотнім зв'язком та емоціями.

Раніше ми писали про те, що у криворізькому палаці культури відкрили арт-простір «Мистецтво нескорених» для військових, ветеранів та членів їхніх родин, де вони зможуть займатися малюванням.

Щоб дізнатись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-канала "Первого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну